Nominaties voor de ZoisZuilen Award

Waar gaat de ZoisZuilen Award dit jaar naar toe? Bewoners, lezers van onze website kunnen stemmen op hun favoriet! Dat kan door een bericht achter te laten op deze pagina, of door ons te mailen: redactie@zoiszuilen.nl, of op twitter en Facebook een reactie achter te laten. Er kan tot en met 20 december worden gestemd. 

Vorig jaar nomineerde de redactie van ZoisZuilen initiatieven op mooie plekken in onze wijk. Dit jaar nomineren we initiatieven in de wijk waar bewoners gezonder & gelukkiger kunnen worden en waar zij ook veel gezelligheid ontmoeten. De ZoisZuilen Award gaat dus naar de drie G’s: Gezondheid, Geluk en Gezelligheid.

Op dit vlak gebeurt heel veel op Zuilen. De redactie heeft daarom de keuze gemaakt uit de volgende initiatieven. Dit zijn, in willekeurige volgorde, de genomineerden:

1. Loopgroep Julianapark

Met elkaar, jong en oud, beginner en gevorderde, lekker hardlopen in het Julianapark. Een sportieve bezigheid, die al enkele jaren bestaat, maar steeds gecontinueerd wordt omdat het veel bewoners aantrekt. Iedereen wil immers zijn conditie verbeteren. Bovendien ontmoet je veel andere wijkbewoners waarmee je contact kunt leggen door samen te trainen. Een fraai initiatief waar deelnemers volop kunnen genieten.

2. Belle’s Bistro

Wekelijks koken op woensdag in Buurthuis Zuilen voor bewoners die graag bij elkaar komen. Een gezonde maaltijd in een gezellige omgeving. Vaak voor bewoners die anders alleen thuis eten. Door elkaar wekelijks te ontmoeten ontstaat er een band met elkaar. De vrijwilligers van de stichting Onder Anderen verdienen een dikke pluim voor hun werk, waar de drie G’s voor Zuilenaren volop vertegenwoordigd zijn.

3. De Piramide/Van Maasdijkstraat: het gezondste schoolplein

Alle schoolpleinen op Zuilen hebben een flinke opknapbeurt gekregen de afgelopen jaren.Maar absolute trendsetter is De Piramide/Van Maasdijkstraat geweest. En nog steeds! Directeur John van Batenburg heeft met zijn team, ouders en leerlingen alles op alles gezet om de school gezonder, gezelliger en gelukkiger te maken. Meer groen, meer spelelementen en vooral: meer positiviteit! Een bijzonder knappe prestatie.

4. Stadstuin Zuilen en Springertuin

Niets zo gezond om zelf je groente te verbouwen. Verse groente (en fruit) is onmisbaar om fit en vitaal te blijven. Als je het ook nog zelf verbouwt, samen met andere wijkbewoners, is het dubbel gezond. Je bent immers lekker in beweging (tuinieren is topsport!) en je ontmoet heel veel andere bewoners. Daarnaast leer respect te hebben voor alles wat groeit en bloeit. We zien een toenemende belangstelling in gezamenlijk tuin-activiteiten in steden. Prima dus, dat Zuilen de Stadstuin en de Springertuin heeft!

5. Fysiotherapie in het Julianapark

Een initiatief van fysiotherapeute Eveline Bosselaar om in het Julianapark beweeg- ontspanningslessen te geven zal steeds meer navolging gaan krijgen in de reguliere fysiotherapie. Samen buiten in een mooie groene omgeving werken aan een soepel lichaam en een lucide geest schept een betere band met jezelf en anderen. Een zeer waardevol en innovatief initiatief van deze Zuilense fysiotherapeute.

6. Boni actie voor Zuilense (sport)verenigingen

Al jaren sponsort de Boni supermarkt (sport)verenigingen. Dat doen zij door muntjes aan klanten te geven als zij vanaf 10 euro aan boodschappen hebben uitgegeven. De klanten mogen dan zelf beslissen welke vereniging de muntjes krijgt. Hoe meer muntjes, des te meer sponsorgeld de vereniging van de Boni krijgt. Iedere zaterdag presenteert een Zuilense vereniging zich bij de Boni. Bewoners (jong en oud) maken dan laagdrempelig kennis met zo’n vereniging. Prima initiatief van de Boni, want Zuilense verenigingen zijn erg belangrijk voor het sociale leven op Zuilen. Behalve dit sponsorschap deelt de Boni ook gratis appels uit bij de avondvierdaagse. Ook al een gezonde actie bij een gezellig evenement. ZoisZuilen wordt dus gelukkig van de Boni!

7. Klassiek in Zuilen

Prachtige muziek is goed voor het hart en de ziel. Een soms onderschat maar belangrijk onderdeel van gezond leven. Het initiatief om iedere maand op zondag klassieke muziek toegankelijk te maken voor wijkbewoners is prijzenswaardig. De schitterende muziekklanken geven je energie en een geluksgevoel. Daarnaast ontmoet je veel wijkbewoners met dezelfde passie. Dit mooie initiatief, vol met Vitamine G, is meer dan prijzenswaardig!

8. De gezelligheid van ‘Bij Bosshardt’

Pannenkoeken, soep, spelletjes, noem maar op of het wordt door Bij Bosshardt georganiseerd. Een ongedwongen sfeer die bewoners bij elkaar brengt, waarbij zorgzaam met kwetsbare mensen wordt omgegaan en die mensen uit een isolement probeert te halen. Bovendien zijn de pannenkoeken en de soep erg lekker. Wanneer je Bij Bosshardt een bezoekje brengt, dan weet je wat de drie G’s betekent voor deze bewoners!

9. 70 jaar lang Elinkwijks Belang

Het door vrijwiligers gerunde buurthuis Stichtig Elinkwijks Belang (SEB) aan de Wattlaan bestaat al 70 jaar! En nog steeds is het een bruisend middelpunt van activiteiten en ontmoeting van en tussen buurtbewoners. Het SEB is het kloppend hart van Elinkwijk. Een bijzondere prestatie!

10. Kerst in het Julianapark

Een verrassend schouwspel dat bezoekers tot in het diepst van de ziel ontroerde: het kerstverhaal op bijzondere en originele wijze verteld tijdens een rondgang in het fraai verlichte Julianapark. Ook dit jaar is er weer een editie, waar tientallen vrijwilligers met plezier aan werken.    

De ZoisZuilen Award wordt momenteel gemaakt door de stichting Maliegilde. De Award wordt op vrijdagavond 8 januari in de Parel van Zuilen uitgereikt.  

Foto: uitreiking van de Award 2014