Vlampijpateliers: kunstenaar Lou Vos

In Nieuws uit de Vlampijpateliers doet de op Zuilen wonende en werkende kunstenaar L-Tuziasm verslag vanuit De Vlampijpateliers. In het voormalige Werkspoorpand aan het spoor tussen Utrecht en Amsterdam gebeuren de mooiste dingen. Er werken meer dan 75 beeldend kunstenaars, ontwerpers en creatieven. Daarmee is het de grootste culturele broedplaats van Utrecht. 

Deze keer gaat L-Tuziasm op atelierbezoek bij collega beeldend kunstenaar Lou Vos. Lou is een van de drijvende krachten in de Vlampijpateliers. 

Verliefd op het oude Werkspoorpand
Lou Vos, Eindhoven 1968, volgde de opleiding Fine Arts aan de HKU.‘Vanaf het moment dat ik dit atelier in de Vlampijpateliers ging huren, werd ik verliefd op het oude Werkspoorpand met de mooie hoge ramen en stalen raamkozijnen. Hier zetelde vroeger de directie en werden constructie tekeningen gemaakt. Sinds 2004 zet ik me in voor bekendheid en behoud van dit pand. Het lijkt er op dat het nu eindelijk gaat gebeuren. De gemeente (eigenaar van het pand) heeft plannen voor 2019. Ik volg het op de voet en heb er achterliggende jaren hard voor gevochten. In het pand ben ik ook contactpersoon voor alle kunstenaars en pandbeheerder. Naast mijn werk in de Vlampijpateliers ben ik betrokken als beleidsmedewerker, organisator van kunstprojecten en tentoonstellingen bij Kunstliefde en bestuurslid van Art Utrecht.’

Een onzichtbaar laatje in mijn hoofd
‘In mijn atelier maak ik schilderijen, grafiek en keramiek. De natuur is een grote inspiratiebron voor mijn werk. De oneindige grootsheid en kracht van de natuur, maar ook de kwetsbaarheid. Weidse stille landschappen in het Noorden, Scandinavië hebben een grote indruk op mij gemaakt. Daar waar de natuur nog ongerept is en onaangestast. Waar korstmossen leven en een eland zomaar je pad kan kruisen. Maar ook hier in Nederland vind ik inspiratie, op de heide, in het bos en zelfs in mijn achtertuin. Het is de sfeer of de kleur, een vorm, of een patroon dat mijn aandacht trekt. Ik sla alles op in een soort onzichtbaar laatje in mijn hoofd. En wanneer ik aan het werk ga, komen ze vanzelf te voorschijn in mijn schilderijen.’ 

Stilte en verstilling
‘Momenteel werk ik aan een grote serie schilderijen en werken op papier ‘Fragments of a landscape’. Er ontstaan nieuwe landschappen, zoals ik ze noem. Beelden waarin je kan dwalen, waar je kan mijmeren en steeds andere lagen kan ontdekken. Ik teken graag in de verf, kleine vormen. Er zijn dus van dichtbij heel veel details te ontdekken in mijn werk. Ik hou van de abstractie waarin geen houvast wordt gegeven. Zelf kunnen interpreteren, je eigen landschap ontdekken. Het is belangrijk voor mij, dit werk, ik heb behoefte aan stilte, verstilling. We komen steeds verder van de natuur af te staan. Ik wil dat vasthouden. Mensen die mijn werk kopen of graag bekijken zoeken diezelfde verwondering. Ook maak ik keramiek, veelal Raku gestookt, (een Japanse techniek), gecombineerd met zwerfhout dat ik vind tijdens wandelingen. De werken hebben vaak de naam van de vindplaats. Zo zijn er potten die de naam hebben van een berg in Frankrijk of een rivier in Canada.’ 

In ieder atelier een andere wereld
‘Het pand ziet er aan de buitenkant nog steeds niet fraai uit, maar binnen gebeuren de mooiste dingen!  We organiseren ieder jaar de Open Vlampijpateliers zodat er binnen gekeken kan worden in ons pand, onder het motto ‘in ieder atelier een andere wereld’. Daarnaast organiseer ik met een paar collega’s De KinderKunstDagen. Kinderen van 6 t/m 12 jaar zijn welkom om kunst te komen maken in de laatste week van de zomer- en de herfstvakantie. Ook geven kunstenaars lessen en workshops in schilderen, werken met klei, beeldhouwen, grafiek en fotografie.’