10 jaar deKleineBaron op Zuilen

Restaurant deKleineBaron bestaat 10 jaar. Een heugelijk feit dat afgelopen zaterdag terecht werd gevierd en opgesierd met een bezoek van burgemeester van Jan van Zanen. Naamgevers Niels Klein en Elise Baron opende hun zaak in 2008 middenin de kredietcrisis, niet het makkelijkste moment om een zaak te beginnen. Daarnaast had de locatie al met een  voorgeschiedenis te maken.

Chinees restaurant Soen Fung, met al enige tijd een niet al te beste naam, was namelijk jarenlang uitbater van het pand maar moest begin 2007 sluiten. Daarna leek er lange tijd sprake van dat er een nachtcafé zou komen op de vrijgekomen locatie. Dit leidde tot veel oproer en verzet in de wijk. Twee vergunning- aanvragen verder besloot toenmalig burgemeester Brouwer uiteindelijk eind 2017 dat er geen nachtcafé op Zuilen zou komen. (De hele geschiedenis is trouwens terug te lezen in het boek van Zuilens bekendste blogger Idol Mind.)

Blij was de buurt in 2008 dus toen Niels en Elise, ook in Zuilen wonend, hun restaurant opende. Desondanks bleek het vooral de eerste jaren keihard werken om rond te komen en de zaak ‘op poten’ te zetten. Er werd in die jaren hard gewerkt aan binding met de wijk en ook werd geinvesteerd in duurzame producten. In 2013 al ontvingen zij de titel van Fairtrade restaurant ,het eerste Utrechtse restaurant welk deze titel in ontving welk ook gold voor het Green-Key keurmerk.

In 2016 ging Elise alleen verder in de zaak. In 2018 dus 10 jaar op Zuilen en inmiddels is de wijk meer in trek bij ook andere ondernemers die brood zagen in de horeca. deKleineBaron probeert zich daarom toch weer te onderscheiden, er is namelijk geen wifi in het restaurant aanwezig. Misschien een voorbeeld om na te volgen. Op naar de volgende 10 jaar !!