Verhalen van een brandweerman: Zeer grote brand Fransiscusdreef

In mei 1996 werd een Karwei bouwmarkt en de naastgelegen supermarkt aan de Franciscusdreef in Overvecht door brand verwoest. Hoewel deze locatie het verzorgingsgebied van de brandweer Zuilen was, reed de brandweer van Schepenbuurt als eerste. Zij kwamen namelijk net terug van een andere brandmelding en zijn door de alarmcentrale gelijk doorgestuurd naar deze melding. Een taxichauffeur zag rook uit het gebouw komen en heeft via zijn centrale de brandweer gebeld, toen nog 0611. Mobiele telefoons waren er nog niet dus een melder moest eerst een telefoon zien te vinden.

De eerste auto, roepnummer 602 van Schepenbuurt, heeft direct ‘Grote Brand’ gemaakt. Dat houdt in dat er direct nog twee autospuiten bij worden gealarmeerd en een ladderwagen. Uiteindelijk bleek ook dat niet voldoende te zijn en zijn er uit de gehele regio brandweerkorpsen komen helpen met het blussen.

Wat het blussen lastig maakte was de enorme vuurlast (brandbare materialen) die in het gebouw aanwezig waren. Wat de brandweer zich pas jaren later realiseerde, is dat dergelijke branden niet te blussen zijn. Waar het feitelijk op neer komt is dat zo’n brand uitbrand en de stralen die voor het blussen zijn, in feite publieksstraaltjes zijn en daarnaast voorkomen dat de brand overslaat naar andere gebouwen eromheen. Als je gaat uitrekenen hoeveel water er nodig is om een dergelijke brand te blussen, kom je tot de conclusie dat de capaciteit van alle brandweerpompen die bij elkaar rondom de brand staan niet voldoende water leveren in relatie tot hoeveelheid energie die de brand veroorzaakt. Dat is een lastige boodschap naar de buitenwereld. Ook de brandweer zelf vindt dit lastig.

Naast de supermarkt, er tegenaan gebouwd, bevonden zich andere bedrijven, waaronder autodealers. Mercedes en Nissan als ik het mij goed herinner. Door de dreiging van een doorslag naar de naastgelegen bedrijven moesten alle showroom auto’s uit de showroom worden gehaald. Dat ging om tientallen auto’s. Die werden bij de Vechtsebanen gestald op de parkeerplaats. Leuk detail: alle sleutels werden in een bak gegooid. Ben benieuwd hoe lang het heeft geduurd om alles weer uit te zoeken welke sleutel bij welke auto hoorde.

Waarom kan zo’n brand zo groot worden? Ten eerste de vuurbelasting, dus de hoeveelheid brandstof. Wat daarnaast vooral een nadeel was, was dat het gebouw geen sprinklerinstallatie had. Ik wil niet beweren dat de brand hierdoor beperkt zou zijn gebleven, maar het had zeker geholpen. Verder was de bouwwijze van die tijd anders dan de bouwwijze van tegenwoordig.

Nu staat er een mooi nieuw pand waarin de Jumbo zit en een dierenwinkel. Het is de grootse brand die ik heb meegemaakt, binnen ons verzorgingsgebied, Zuilen en Overvecht Noord. Alle andere grote branden waren buiten ons verzorgingsgebied en zijn we vanuit brandweer Zuilen alleen voor bijstand naar toe geweest. Maar daarover later meer!