Brief aan de wijk Noordwest n.a.v. de coronacrisis

Beste mensen,

Opeens zijn we met z’n allen in een heel slechte film beland: Corona. Buren blijven binnen. Stille straten. Een wijkwandeling wordt een ontwijk-wandeling: u weet wel, vanwege die anderhalve meter…

Niet iedereen is besmet met het coronavirus, maar we zijn er allemaal wél door getroffen. In de eerste dagen moesten we er behoorlijk aan wennen. De kinderen kunnen niet naar school of naar het kinderdagverblijf, we zijn massaal thuis gaan werken. Horecazaken zijn gesloten, evenals moskeeën en kerken en verpleegkundigen zien zich gesteld voor een gigantische taak. En dat allemaal vanwege het coronavirus. Hoe onwerkelijk.

Buren zorgen voor buren

Maar Utrechters gaan niet bij de pakken neerzitten, zeker niet in Zuilen, Ondiep of Pijlsweerd. Daar kwamen gelukkig al snel positieve acties op gang. Zo werd bijvoorbeeld ‘Coronahulp Zuilen’ opgericht. Buurtgenoten kunnen zich aanmelden als ze hulp nodig hebben of hulp kunnen bieden. Een mooi initiatief dat via Facebook en flyers al snel grote bekendheid heeft gekregen.
In Ondiep moest The Food Club sluiten. Maar ze stroopten de mouwen op en stelden voedselpakketten samen voor ouderen in de wijk. Dat deden ze samen met Stichting Eet met je Hart en andere ondernemers op de Amsterdamsestraatweg. Heel gaaf plan! Evenals de actie van Wesley en Rodney Sneijder uit Ondiep die vele kratten groenten aan de voedselbank hebben gedoneerd. Of de mooie berichten uit Pijlsweerd waar jongeren dagelijks de hondjes uitlaten voor hun oudere buren of boodschappen voor hen doen.
Zo zijn er nog talloze voorbeelden te vinden, waarbij buren zorgen voor buren.

Bedankt!

Terwijl ik dit schrijf, weet ik dat de situatie misschien al weer helemaal anders is, op het moment dat u dit leest. Want in deze corona-tijd, verandert de situatie per dag. De afgelopen tijd heb ik gelukkig met een aantal bewoners, ondernemers en vrijwilligers in de wijk kunnen bellen. Het is goed om te horen dat iedereen er het beste van wil maken.

Ik wil iedereen in Noordwest heel erg bedanken voor jullie inzet voor de wijk en haar bewoners. Iedereen heel veel succes en sterkte toegewenst in de komende tijd.

En tot slot toch nog iets over die inmiddels beroemde “anderhalve meter”.
Laten we nu afstand houden, om elkaar straks niet te verliezen!


Met vriendelijke groet,

Klaas Verschuure
Wijkwethouder Noordwest