Genieten van de échte Griekse keuken? Dat kan bij restaurant Oli Mazí!

In december 2019 openden de broers Nikos (31) en Jorgos (27) Chalos Grieks restaurant Oli Mazí. Slechts drie maanden na de opening moest het restaurant tijdelijk sluiten vanwege corona. Maar Oli Mazí is terug, en hoe!

Het zit in de familie

De Chalos-broers zijn geboren op de Amsterdamsestraatweg. Ze groeiden op in de woning boven het restaurant, dat heette toen nog Alexios en was van hun oom Alex Wastopoulos. Hun opa Nikos Wastopoulos kocht het restaurant al in 1987 en sindsdien is het in de familie. Nikos en Jorgos zijn dus  de derde generatie die het restaurant runt. Oom Alex besloot in april 2019 – na 20 jaar – te stoppen met het restaurant. In september 2019 overleed opa Nikos. De broers realiseerden zich toen dat ze het restaurant graag in de familie wilden houden. Om het voort te zetten in de geest van opa Nikos.

Met de paplepel ingegoten

Nikos (kok) en Jorgos (gastheer) zijn jong, maar toch al oude rotten in het horecavak. Ze kregen het van kinds af aan met de paplepel ingegoten. Elke dag na schooltijd waren ze met vriendjes in het restaurant van hun oom te vinden. Jorgos was zeventien toen hij zijn eerste baantje kreeg in het restaurant. Nikos ging op zijn negentiende als kok bij zijn oom in de keuken werken.

Samen uit eten, samen delen

De naam ‘Oli Mazí’ betekent ‘allemaal samen’. De naam verwijst naar de Griekse eetcultuur. Nikos: “In Griekenland worden gerechten vaak gedeeld. Ook in ons restaurant hebben we een “shared dining” concept: Je gaat samen uit eten en de gerechten deel je samen.  is ook een knipoog naar ‘samen’ omdat we een familiebedrijf zijn. We hadden eerst de naam Mazí (‘samen’) bedacht, maar oma zei: ‘Het moet Oli Mazí worden’. En zo geschiedde het.”

Méér dan giros en souvlaki

Oli Mazí onderscheidt zich van andere Griekse restaurants in Utrecht door de inrichting, de menukaart en de live muziek. Jorgos: “Bij ons maak je kennis met écht Grieks eten. Dat is zeker niet alleen maar vlees, in tegenstelling tot wat mensen vaak denken. In Griekenland ga je voor giros en souvlaki naar de grillroom. Zoals wij voor een frikandel en kroket naar de snackbar gaan. Bij restaurant Oli Mazi geniet je van de echte Griekse keuken. Onze gasten zijn vaak verrast dat 50% van onze gerechten vegetarisch zijn.”

Creatief in coronatijd

Tijdens de lockdown zochten de broers naar creatieve oplossingen. Gasten die een maaltijd afhaalden of lieten bezorgen, kregen via Zoom (beeldbellen via internet) een live muziekoptreden vanuit het restaurant. Daarmee werd de bijzondere sfeer van het restaurant naar de huiskamer overgebracht. Daar genoten de gasten van. Gelukkig kan er inmiddels weer een plekje worden gereserveerd in het restaurant!

Smullen, smullen, smullen

Het favoriete gerecht van de gasten? Dat is bij Oli Mazí nog steeds de klassieker giros. Maar ook de bloemkool van de gril, de bitterbal met gerookte kaas en het aardbeiendessert met banketbakkersroom en basilicum zijn inmiddels erg geliefd.

Blije gasten = blije broers

Nikos en Jorgos stralen als ze vertellen over de enthousiaste reacties die ze van gasten krijgen. “Daar doen we het voor!”, roepen ze in koor. “We genieten als mensen vijf of zes uur blijven zitten omdat ze het gezellig hebben.” De online reviews ondersteunen dat. Veel gasten geven het restaurant maar liefst een 9 of 10 voor de gastvrijheid, de sfeer en de bijzondere kaart.


Website: www.olimazi.nl
Facebook: https://www.facebook.com/olimaziutrecht