Zo overleeft Geerten de coronacrisis

Weinig sociaal contact, onzekerheid, veel negatief nieuws, financiële zorgen. Op welke manier dan ook, corona heeft op ons allemaal invloed. Hoe overleef je dat? De komende tijd vertellen verschillende Zuilenaren hoe zij dat doen, en welke handige tips ze voor ons hebben. Deze week: Geerten Harmens (22)

“De coronapandemie heeft mijn gehele planning omgegooid. Het plan was om vorig jaar mei te gaan afstuderen, maar dat gaat nu pas over twee maanden gebeuren. Ik doe de opleiding Image and Media Technology aan de Hogeschool voor de Kunsten (HKU) in Utrecht. Mijn afstudeerproject is een film die ik tot nu toe vier keer heb moeten verplaatsen. En mijn droom om dit jaar te gaan werken in Amerika zit er ook nog eventjes niet in.

De film die ik heb geschreven bestaat uit een gigantische samenstelling. Er zijn namelijk heel veel mensen nodig voor de crew en de cast. Het was dus al een hele risicovolle onderneming, die vaak uitgesteld moest worden. Uiteindelijk is het toch wel gelukt, maar het was een zeer intens traject.

Filmprojecten kunnen nog steeds doorgaan, maar helaas is het de hele tijd afwachten wanneer de economie klaar is om zulke grote projecten te kunnen financieren. Ik zit dus in een wipwap. Ga ik nu stabiele opdrachten krijgen en geld verdienen? Of worden het alleen kleine zure opdrachten? Op het moment wordt er ook wel gefilmd, maar er zijn te strikte regels die veel bedrijven niet willen aannemen. De mogelijkheden zijn er dus, maar de filmindustrie is momenteel naar de klote.

Wel heb ik nog een aantal positieve dingen ondervonden tijdens deze pandemie. Ik ben veel beter voor mezelf gaan zorgen: gezond aan het koken, hardlopen, mediteren en gemberthee drinken. Deze gewoontes ga ik zeer zeker ook meenemen als we uit deze hel zijn.

Voor de mensen die vrijwel niets te doen hebben en die zich eenzaam voelen heb ik nog wat tips: Probeer zo min mogelijk tijd achter je scherm door te brengen en onderneem zoveel mogelijk dingen buiten je comfortzone. Misschien klinkt het cliché, maar lees eens wat meer boeken. Ik ga binnenkort ook beginnen met vrijwilligerswerk met kinderen. Zoals Rutte al zei: ‘Probeer binnen het nieuwe normaal weer een soort abnormaal voor jezelf te zoeken.’ “