‘De lindeboom was kracht, troost, wijsheid en geschiedenis’

De grote lindeboom op de hoek van de Hanrathstraat en de M. de Klerkstraat is er niet meer. Op 16 maart kapte de gemeente de boom omdat deze al enige tijd niet meer gezond was. Omwonenden zijn ontdaan door het weghalen van boom, zo ook Jolanda van der Scheur, die op de andere hoek van de straat woont.

Jolanda: “De zilverlinde was al een tijdje ziek en de gemeente had de kap al aangekondigd. Op woensdag 16 maart rond 11:30 uur kwam er een wagen voorrijden en werd onze reus gekapt. Ik woon op de andere hoek en geniet al bijna 32 jaar dagelijks van deze boom. Het doet mij en andere omwonenden verdriet dat de zilverlinde nu verdwenen is. Daarom heb ik deze ode aan de boom geschreven.”

Nog maar een jonkie

“De linde was zeer geliefd in de straat en prachtig om te zien. Ze was kracht, troost, wijsheid en geschiedenis. Ik heb kunnen achterhalen dat onze boom in 1950 geplant is, ze is dus al 72 jaar. Een zilverlinde kan wel meer dan 200 jaar worden. Dus is onze oude reus eigenlijk nog een jonkie. Mijn vader heeft de boom zien planten, hij was toen 14 jaar. Ook van deze sterke reus hebben mijn moeder en ik in april 2020 afscheid moeten nemen.”

Nieuwe boom

“Er staan nog twee oude lindebomen: een winterlinde uit 1960 en een krimlinde uit 1950. Maar die zijn lang zo groot niet als de zilverlinde. Ik heb foto’s gemaakt van de kap en hoe het proces is verlopen. Er rest nu niets dan een plat stukje stam met de wortels die later zullen worden verwijderd. Te zijner tijd wil de gemeente er een nieuwe boom planten.”


Ode aan de zilverlinde

Jij prachtige mooie zilverlinde die hier al 72 jaren staat.

Het hele jaar stond jij te pronken, op de hoek van onze straat.

Maar ineens was jij niet meer te redden door een agressieve schimmel in je stam.

Deze holde je uit van binnen en maakte je vleugellam.

Ineens kwam het bericht, je zou worden geveld.

En moesten we afscheid nemen van de boom waarop we zo ontzettend zijn gesteld.

Jouw bloeiende schoonheid was een lust voor het oog.

Je lokte bijen en hommels en hield vogels in de regen droog.

Bijna 32 jaar heb ik van je kracht kunnen genieten gedurende elk seizoen.

Nu mijn prachtige uitzicht is verdwenen, zal ik het met mijn herinneringen moeten doen.

Gedicht door  Jolanda van der Scheur, februari 2022