Kom in actie voor de lokale marktondernemers

Er is onrust ontstaan onder standplaatshouders van marktkramen en onder bewoners. De gemeente kwam met de mededeling dat er per 1 januari 2024, vanwege Europese wetgeving, een nieuwe verdeling moet komen van standplaatsen en kraampjes (niet zijnde de grote markt). Dat leidde tot onzekerheid onder ondernemers die al jaren op hun vaste plek staan en onderdeel zijn van de wijk. Niemand krijgt meer automatisch opnieuw een vergunning. Daar zou om geloot moeten worden, was het idee. Maar dat heeft de gemeenteraad verworpen. Hoe nu verder? Dat is onduidelijk en moet worden besproken in de gemeenteraad.

Ook in Zuilen zijn standplaatsen en kraampjes in gevaar

Bij ons in Zuilen gaat het onder meer om de kramen met brood, kaas, vis en Surinaamse broodjes op Rokade. Neem bijvoorbeeld Wim en Francien. Zij staan er al 21 jaar meerdere dagen per week en kennen bijna al hun klanten persoonlijk. Ze maken deel uit van de winkeliersvereniging van Rokade. Het duo is heel bezorgd dat ze niet kunnen blijven. Op zaterdag staat Frits van Veendaler Kaas er ook met een ruim assortiment dat een mooie aanvulling is op het kleine winkelcentrum. Deze ondernemer weet ook niet of hij mag blijven en is alvast aan het kijken of hij naar andere plekken in de provincie kan verkassen.

Wil jij dat de marktkramen van Wim en Francien en anderen in onze wijk behouden blijven? Laat je stem horen en teken de petitie:

https://petities.nl/petitions/red-de-utrechtse-standplaatshouder?locale=nl

Oud-wethouder en Zuilenaar Hans Spekman steunt de petitie voor de Utrechtse standplaatshouders: “Die kraampjes zorgen voor sociale cohesie die heel bijzonder is. Oudere mensen hebben vaak alleen daar nog een praatje. Ik snap gewoon niet dat dit weggehaald moet worden. Europa? Iedereen kan op zijn kop gaan staan maar we zijn als gemeente een zelfstandig bestuursorgaan en we hoeven ons hoofd niet te buigen. Dit gaat om de handel van mensen én het gaat om wat het doet met een buurt en een wijk. Dat moet de gemeente meewegen.”

In 2021 stond er in Zo is Zuilen magazine een artikel waar een paar van de Zuilense marktkramen voorgesteld werden: