Oog voor Utrecht maakt kans op Appeltje van Oranje

Stichting Oog voor Utrecht maakt kans op een Appeltje van Oranje 2024. Deze prestigieuze prijs reikt Oranje Fonds jaarlijks uit aan bijzondere sociale projecten. Oog voor Utrecht werd geselecteerd omdat zij op een laagdrempelige en activerende manier eenzaamheid onder ouderen tegengaan. Samen met 49 andere initiatieven is Oog voor Utrecht in de race voor een Appeltje. Stemmen kan tot en met 31 mei.

Het thema van het Appeltje van Oranje is dit jaar Eenzaamheid verminder je samen! Dat betekent dat de prijzen gaan naar initiatieven die mensen actief betrekken in de samenleving, zodat

niemand er alleen voor staat. Een op de zeven Nederlanders voelt zich eenzaam. Eenzaamheid is van alle leeftijden, maar komt meer voor onder jongeren en ouderen. Oranje Fonds koos eenzaamheid daarom als thema voor de uitreiking van 2024.

Oog voor Utrecht

Dat eenzaamheid bij ouderen op de loer ligt, weten ze bij Oog voor Utrecht als geen ander: sinds 2016 zetten zij zich hier dagelijks voor in. Dat doen ze niet alleen voor, maar ook mét ouderen. Oprichter Noortje Rozema: “We stemmen onze activiteiten en agenda altijd af op de deelnemers. De relatie met de ouderen is heel belangrijk: zij kennen ons en wij kennen hen. We organiseren een inloop met voorlichting. Dat is serieus, maar altijd met ruimte voor een bakkie koffie en een hoop gezelligheid.”

Weer plezier in het leven

De ouderen waarderen de activiteiten van Oog voor Utrecht enorm. Rozema: “Een oudere dame zei eens tegen mij: ‘Ik vond het leven geen reet aan, maar sinds jullie er zijn heb ik weer plezier.’ Dat doet ons goed: daar doen we het voor. Met de geldprijs van Appeltje van Oranje kunnen we nog meer doen om samen eenzaamheid te verminderen. Ik hoop dan ook van harte dat Utrechters, die op hun oude dag misschien ook wel langskomen bij onze inloop, op ons willen stemmen.”

Geldprijs en een beeldje

De initiatieven die de meeste stemmen in de wacht slepen, gaan door naar de laatste tien. Een jury kiest uit deze tien uiteindelijk drie winnaars. De prijzen worden in oktober 2024 uitgereikt door Koning in Máxima, beschermvrouwe van het Oranje Fonds. De drie winnaars ontvangen een bronzen beeldje, gemaakt door Prinses Beatrix, en een geldbedrag van 25.000 euro.

Oranje Fonds

Het Oranje Fonds vindt dat iedereen ertoe doet. Daarom zet het zich in voor een samenleving waarin iedereen meedoet en niemand er alleen voor staat. Dat doet Oranje fonds door sociaal initiatiefnemers te versterken en te verbinden. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn het beschermpaar van het Oranje Fonds.  

Stem op jouw favoriete initiatief

Stemmen voor Oog voor Utrecht of voor een van de andere bijzondere initiatieven? Dat kan tot en met 31 mei 2024 via stem.oranjefonds.nl.