Zo Vader, Zo Zoon in…de Lesseps

Hierbij starten we een nieuw item op deze website: een serie verhalen van winkeliers waarbij zowel de vader als de zoon in de winkel staan. Hoe ervaren zij dat verschillende generaties in de winkel staan? Wat is er in de loop der jaren veranderd?  

Voor de eerste aflevering ben ik bij bloemen en tabakshop de Lesseps, de zaak van Rob van Elk. Zijn zoon Mike helpt enkele dagen in de winkel mee.

Rob, van oorsprong bloembinder, heeft de bloemen zaak in 1985 overgenomen van Willem Kirchberg. Rob ging in de bloemen omdat hij dit leuk vond. Een stukje verder in de de Lessepsstraat was de sigarenzaak van mevrouw Hartmann gevestigd. Toen zij in 2003 met pensioen ging heeft Rob, in samenspraak met mevrouw Hartmann, besloten ook tabak etc. te gaan verkopen.

Vanaf dat moment is het assortiment breder geworden en kun je er nu ook kraskaarten en wenskaarten kopen. Ook kun je hier contant geld overboeken naar het buitenland. Aan Rob’s zoon Mike vraag ik wat hij er als kind van vond dat zijn vader een winkel had. Hij vond dit wel makkelijk. Omdat de winkel naast het woonhuis is was altijd één van de ouders wel aanwezig en kon je dus thuis gezellig lunchen. Ook als hij uit school kwam zag hij zijn vader terwijl andere kinderen hun vader alleen ’s avonds zagen.

Mike zocht een bijbaantje en Rob zei hem dat hij ook in de winkel zou kunnen werken. Dat doet Mike nu op zaterdag en ook door de weeks ’s middags als het kan. Ik vraag Mike wat hij van het werk in de winkel vindt. Het is leuk en afwisselend werk en je hebt veel sociale contacten. Ook kun je een gezellig praatje met sommige klanten maken. Er is geen dag hetzelfde.

Aan Rob vraag ik wat hij er van vindt dat zijn zoon ook in de winkel staat. Rob vindt het vertrouwd en stimuleert het zeker. De invloed van de jongere generatie is al wel merkbaar. Mike heeft een facebookpagina voor de winkel aangemaakt: deLessepsUtrecht.

Op de vraag of ze thuis ook over “winkelzaken” praten zeggen beide dat ze dat zelden doen. Alleen als er gekke dingen zijn gebeurd of bepaalde artikelen zijn bij de groothandel in de aanbieding praten ze hierover.

Ik vraag of ze ook wel eens over privézaken praten als ze aan het werk zijn. Dit komt nooit voor omdat ze bijna nooit tegelijkertijd in de winkel staan. Mike werkt elke zaterdag en dan is Rob vrij.

Mike ziet zichzelf later niet fulltime in de winkel staan. Hij studeert momenteel voor interactief vormgever aan het Grafisch Lyceum. Rob gaat er ook niet vanuit dat Mike later zijn opvolger wordt. Maar zoals beide zeggen: je weet nooit hoe het loopt en werken in bloemen en tabakshop de Lesseps is leuk en afwisselend werk.