Zo vader, zo zoon: ijssalon Roma

De tweede aflevering van dit item op deze website: een serie verhalen van winkeliers waarbij zowel de vader als de zoon in de winkel staan.

Hoe ervaren zij dat verschillende generaties in de winkel staan? Wat is er in de loop der jaren veranderd? 

Voor de tweede aflevering ben ik bij italiaanse ijssalon Roma, de zaak van Moreno Pravizani. Zijn zoon Mauro helpt enkele dagen in de salon mee.

Roma bestaat al vanaf 1954. In 1962 hebben de ouders van Moreno de zaak overgenomen en draaiden deze zonder personeel. Moreno was als kind al vaak in de zaak en is op zijn 19e jaar samen met zijn ouders de zaak gaan draaien.

In 2000 heeft hij de zaak overgenomen van zijn ouders.

Momenteel zijn er 10 personeelsleden in dienst.

Aan Moreno’s zoon Mauro vraag ik wat hij er als kind van vond dat zijn vader een winkel had. Hij vond dit wel positief. Omdat het woonhuis boven de ijssalon is was het mogelijk één van de ouders te roepen als er iets was. Ook als hij uit school kwam zag hij zijn vader terwijl andere kinderen hun vader alleen ’s avonds zagen.

In de zomer had Moreno uiteraard niet zoveel tijd omdat de ijssalon ook in de avonden open was, maar dit is nooit een nadeel geweest.

Wel is het zo dat je partner er volledig achter moet staan omdat je het niet alleen kan en je sociale leven eigenlijk anders is dan bij mensen met een baan van 9 tot 5.

Op zijn 13e jaar begon Mauro te helpen als afwasser en had op deze manier een leuk bijbaantje dicht bij huis.

Hij heeft ook een bijbaan gehad bij de Albert Heijn maar kwam na een tijdje toch bij Roma werken toen hij de leeftijd had waarop hij in de horeca mocht werken. Hier werkt hij, net als de andere personeelsleden 2 dagen/avonden in de week.

Mauro vindt het leuk werk. Soms springt hij bij grote drukte extra in.

Aan Moreno vraag ik wat hij er van vindt dat zijn zoon ook in de winkel staat. Hij vindt het leuk en zegt een leuk, goed team te hebben met een prima sfeer. Mauro draait daarin mee als één van de andere personeelsleden. Leuk is het dan ook, dat enkele vrienden van Mauro nu ook in de salon werkzaam zijn.

Op de vraag of ze thuis ook over “winkelzaken” praten zeggen beide dat ze dat zelden doen. Alleen als er gekke of ernstige dingen zijn gebeurd praten ze er even over.

Ik vraag of ze ook wel eens over privézaken praten als ze aan het werk zijn. Dit komt nooit voor.

Mauro ziet zichzelf later niet fulltime in de winkel staan. Hij is net gestart met een HBO studie Internationale Business. Hiervoor zal hij ook minimaal 2 keer naar het buitenland moeten voor stage.

Moreno gaat er ook niet vanuit dat Mauro later zijn opvolger wordt.

Hij zou het wel leuk vinden als de winkel later door één van de kinderen wordt voortgezet als hij met pensioen zou gaan maar stimuleert ook een studie om eens verder te kijken.

Uiteraard heeft ijssalon Roma een facebookpagina