Zo Vader, Zo Zoon: slagerij van Es

Hierbij alweer de derde aflevering van dit item op deze website: een serie verhalen van winkeliers waarbij zowel de vader als de zoon in de winkel staan. Hoe ervaren zij dat verschillende generaties in de winkel staan? Wat is er in de loop der jaren veranderd? 

Voor de derde aflevering ben ik bij slagerij van Es, de zaak van de gebroeders van Es. In dit interview spreek ik met één van de broers: Marcel en zijn zoon Sjaak die ook in de winkel meedraait.

Slagerij van Es kent al een lange historie. Opa van Es had namelijk een slagerij aan het begin van de Amsterdamse Straatweg (in Pijlsweerd). Hier is de vader van Marcel ook aan de slag gegaan en heeft deze zaak later overgenomen. Marcel en zijn broer kwamen er toen ook werken.

Omdat er in de slagerij wel veel mensen aan het werk waren heeft vader van Es een tweede zaak geopend in Zuilen: de zaak waar Marcel, zijn broer en zijn zoon Sjaak nu werken. Toen vader van Es stopte is de winkel in Pijlsweerd verkocht en bleef de zaak in Zuilen open.

Aan Marcels zoon Sjaak vraag ik wat hij er als kind van vond dat zijn vader een winkel had. Sjaak antwoordt dat hij het soms lastig vond als hij op zaterdag moest voetballen en zijn vader er dan niet bij kon zijn. Maar je groeit ermee op en weet niet beter: zijn vader kon door het werk in de zaak een goed leven voor het gezin opbouwen.

Ik vraag aan Sjaak hoe het komt dat hij in de winkel mee ging helpen. Dit kwam doordat hij spaarde voor een scooter en op deze manier geld kon verdienen. Na de middelbare school ging hij studeren maar deze studie heeft hij niet afgemaakt. Hij is toen fulltime in de zaak mee gaan helpen en vindt het leuk werk. Momenteel volgt hij één dag per week de slagersvakopleiding en staat verder alle dagen in de winkel.

Aan Marcel vraag ik wat hij er van vindt dat zijn zoon ook in de winkel staat. Hij vindt het leuk maar laat Sjaak volledig vrij in zijn keuze om slager te worden of een ander vak te kiezen. Dat Sjaak in de winkel staat is echter ook een stimulans voor Marcel. Beide broers bespreken plannen voor de zaak dan ook met Sjaak, hij wordt overal in betrokken.

Op de vraag of ze thuis ook over “winkelzaken” praten zeggen beide dat ze dat zelden doen. Alleen leuke voorvallen worden soms kort besproken. Ik vraag of ze ook wel eens over privézaken praten als ze aan het werk zijn. Dit komt zelden voor.

Sjaak ziet zichzelf later zeker fulltime in de winkel staan als het blijft gaan zoals het nu gaat. Marcel ziet het zeker zitten dat Sjaak later zijn opvolger wordt. Tussen hen tweeën hangt dan ook niet de sfeer van “baas” en “werknemer” maar meer leermeester en leerling. Op den duur zullen zij als gelijken in de winkel staan.

Uiteraard heeft slagerij van Es een facebookpagina en ook een website: www.slagerijvanes.nl .