Jaaroverzicht 2014

Wordt het nieuws uit Zuilen wel gelezen? Jazeker! Dat kunnen we volmondig zeggen. In 2013 keken op onze website bijna 17.000 unieke bezoekers naar nieuws, activiteiten en blogs. In 2014 verwelkomden we maar liefst meer dan 28.000 unieke bezoekers. Op die flinke stijging en het groot aantal bezoekers op onze website zijn wij, de redactie van ZoisZuilen, erg trots.

Niet voor niets keken er overigens zoveel mensen op onze website. Er gebeurde weer van alles en nog wat in onze wijk. We doen een greep uit het nieuws van 2014. En zoals met nieuws altijd het geval is: je hebt mooie berichten en minder fraaie gebeurtenissen. It’s all in the game.

Goed en slecht nieuws

Illustrerend voor deze tegenstelling was het nieuws van het begin van het jaar: de succesvolle Nieuwjaarsduik bij de Parel van Zuilen tegenover de relletjes in Geuzenwijk/Betonbuurt tijdens Oud en Nieuw. En aan het einde van het jaar hadden we de diefstal van het ‘Kruis van Zuilen’ én tegelijkertijd de prachtige uitvoering van de geboorte van Jezus, de viering van Kerst, in het Julianapark: meer dan 175 vrijwilligers waren betrokken bij een open lucht spektakel waar 1200 bezoekers tijdens een fraaie wandeling in het donkere park werden ‘vermaakt’ met het kerstverhaal.

Maar er was uiteraard meer nieuws. Gerubriceerd in verschillende categorieën worden de belangrijkste nieuwsfeiten nog eens onder de aandacht gebracht.

Culturele Hoofdwijk

Zuilen heeft de afgelopen twee decennia vele nieuwe bewoners gekregen. Bewoners die zich hebben ‘geworteld’ in onze wijk. Een van hen is de Singer-songwriter Roel Donckers. Hij vindt Zuilen zo prachtig dat hij een Loflied op Zuilen heeft geschreven. Er werd niet alleen door Roel gezongen. Ook in de Parel van Zuilen klonken iedere maandagavond BlueGrass-achtige klanken. In de zogeheten Parelsessies traden verschillende artiesten uit binnen-en buitenland op. Met als hoogtepunt het bekende Amerikaanse duo Amy Speace en Cara Luft. Ook het Zuilens Volksfeest, met een grote verscheidenheid aan top-optredens in het Julianapark, was onder toeziend oog van burgemeester Jan van Zanen een groot succes.

Julianapark

Nu we dan toch in het mooiste park van Utrecht zijn beland: Ook hier gebeurde weer van alles. Naast het eerder genoemde Kerstspektakel, werd het park ook een monument. Zowel de politiek als bewoners spanden zich hier voor in om het park te redden van mogelijk verval in de toekomst. Om de Dierenweide (de arme hertjes) te redden komt de monumentenstatus hopelijk precies op tijd. Het Hobbelpaard is in ieder geval gered. Na een grondige renovatie staat hij weer glorieus op zijn plaats. Om het drassige grasveld minder waterig te maken zijn er wormen ingezet (echt waar). En naast het populaire hardlopen van de Hardloopgroep Julianapark (ook voor het goede doel) was er ook een spannend kampioenschap Jeu de Boules.

Groen en Milieu

Zuilen kende een aantal nieuwe groene pareltjes. Zo kwam er bij het Vorstelijk Complex een Buurtruiltuin. En in Geuzenwijk/Betonbuurt rijpte tijdens het politiek café het idee om een WildZaaiVeld te maken op het leegstaande binnenterrein van de binnenring van Geuzenveste. Verschillende bewoners maakten een fraaie tuin met wilde bloemen en groentetuintjes. De Buurttuin Zuilen was geboren. Minder fraai is de overlast vanuit Lage Weide. Zijn het niet de vermaledijde windmolens (die er vooralsnog niet komen) dan wel geluidsoverlast van de motorcross en de bebouwing in combinatie met de milieunormen. Vanuit Elinkwijk is er een nieuw initiatief ontstaan over een meer duurzaam Zuilen (dat is de winst na het jarenlange windmolendebat). Tot slot heeft de gemeente de iepziekte van de bomen aan de As van Berlage grondig aangepakt.

Verkeer

Hoogtepunt in de verkeersaanpak was zonder meer de vernieuwing van de Burgemeester Norbruislaan. Met de aanplant van 101 bomen en een veiligere aanleg van de weg is deze voormalige racebaan een stuk fraaier en veiliger geworden. Ook de Amsterdamsestraatweg werd (voor de zoveelste keer) opnieuw onder handen genomen De kruising bij de Marnixlaan werd verbeterd, en ook het fietspad richting Maarssen werd aangepakt. De St. Josephlaan moet een groene stadsboulevard worden. Een ander voornemen is om de Van Egmontkade te ontsluiten voor tweerichtingsverkeer. en ook het levensgevaarlijke kruispunt bij de dierenwinkel De Speelberg zal verbeterd gaan worden. Minder fraai zijn de gevolgen van het vele autoverkeer. De roetkaart laat zien waar de vervuiling het hardst toeslaat. Naast autoverkeer zorgen ook de fietsers voor overlast. Na inspecties zijn verschillende extra fietsklemmen aangebracht om het wildparkeren een beetje tegen te gaan.

Horeca en winkeliers

Begin 2014 zorgde de mogelijke komst van een coffeeshop aan de Amsterdamsestraatweg voor veel reuring. Vooral bij de kleine winkeliers. Hun protest leidde er uiteindelijk toe dat een van de eerste daden van de nieuwe burgemeester Van Zanen een goede was: geen coffeeshop. Slager Van Es was daar zo blij mee, dat hij meteen maar een van de beste worsten van Nederland maakte. Begin 2014 maakte men zich nog zorgen om de leegstand van de winkels aan dit deel van de Straatweg. Gaandeweg het jaar kwam er een kentering. Eerst vestigde zich er een nieuwe kleermaker/stomerij. Ook het ‘criminele’ pand van John Freriks komt nu in goede handen van een stoffeerder en er komt binnenkort ook een computerwinkel. In Winkelcentrum Rokade werd een digitale Infozuil opgehangen. Deze bleef echter een week in de lucht, daarna was er geen ‘ connection’ . Meer succes had de Tropical Culinaire Dag op Rokade. De winkeliers brachten in december het glossy ‘Zuilens Magazine’ uit. Een wisselend succes: het blad ziet er mooi uit, maar veel bewoners klaagden dat zij hem niet gezien hebben. De bezorging in Zuilen was immers uitermate onvoldoende -behalve in de Ampèrestraat, de Linnaeusstraat en Ludgerusstraat. Ook kan er wel wat aan de kwaliteit en actualiteit van het blad verbeterd worden. Een dure investering, net als de Infozuil, die te gehaast en weinig doordacht ‘in de markt’ is gezet. Wat restaurants betreft verdient ‘Nikos’ extra bonuspunten. Hij bezorgde 200 cliënten van de voedselbank een onvergetelijke kerstavond met een fantastisch buffet in het bijzijn van burgemeester Van Zanen: chapeau!

Wonen

Het jarenlange braak liggende terrein aan de Huis te Zuylenlaan is dit jaar in rap tempo volgebouwd met woningen. Mitros wist, nu de economische crisis het dieptepunt in 2013 heeft aangetikt, een flink aantal woningen te verkopen. De Rode Driehoek (de huizen tussen de Van Hoornkade en de Van Egmontkade) worden gerenoveerd. Dit jaar zijn de voorbereidingen gestart.

Kinderen en scholen

Vrijwel alle schoolpleinen hebben een groene opknapbeurt gekregen. De Piramide/Van Maasdijkstraat sprong eruit. Eerst wonnen zij een prijs voor het opknappen van hun schoolplein en daarna kregen zij uit handen van staatssecretaris Van Rijn een cheque ter waarde van 50.000 euro uitgereikt, zodat het plein nog verder opgeknapt kon worden. Wat inmiddels opgeknapt is, is de Springertuinsofa. Door kinderen van de scouting is deze fraaie bank mooi opgeknapt. Voormalig minister Vogelaar deed de opening, omlijst door muziek van kinderen van ‘Muziek in de Wijk’. Die laatste had een ambivalent jaar. In januari kwam burgemeester Van Zanen nog op bezoek. in december moest er actie worden gevoerd, omdat de subsidiekraan voor ‘Muziek in de Wijk’ fors is dicht gedraaid. Kinderen kwamen ook in actie om de wijk schoner te maken: ‘Zuiver Zuilen’. En verschillende keren zagen we kinderen feestelijk door de wijk trekken: met Sinterklaas, Halloween en de Sint Maarten Lampionoptocht. En de kinderen in de Duyfhuysbuurt zagen hun plein mooi opgeknapt worden!

Museum van Zuilen

Aparte aandacht voor het museum. Het bestond immers dit jaar vijf jaar. Het lustrum werd luister bijgezet door de fraaie tentoonstelling ‘Vondsten uit de Vecht’. Daarnaast heeft de directeur van het Museum, Wim van Scharenburg, ervoor gezorgd dat er (eindelijk) een Jan Kolpad is gekomen in het Julianapark. De herontdekking van de vergeten Daalseweg mag overigens ook niet ‘vergeten’ worden!

Kerken

Genoeg kerkennieuws in 2014. Allereerst het nog niet definitieve maar wel voorgenomen besluit om de Jacobuskerk te sluiten. Een harde klap voor de gelovigen. Het is ook nog niet duidelijk wat er na de mogelijke sluiting met de prachtige kerk gaat gebeuren. De Nieuw-Apostolische kerk in de Werner Helmichstraat gaat niet dicht. Dat was een vergissinkje van de beheerder op Funda. Kibra Hachi of de Eben Haézer Kerk wordt een spiritueel Boeddhistisch Centrum. En de Opstandingskerk heeft voor het eerst haar deuren geopend voor Sinterklaas. 

Geen kerk, maar de Abi Bakkr Issidik Moskee kwam zeer positief in het nieuws. De moskee in Zuilen Noord bood, heel sympathiek, omwonenden een buurtbarbecue aan na afloop van de Ramadan-periode. Als gebaar, omdat de buurt mogelijk overlast zou hebben gehad van de drukte in en rond de moskee. Een fraaie actie, gericht op verdraagzaamheid en leefbaarheid!

Politiek

Dit jaar waren er gemeenteraadsverkiezingen. Woning op Zuilen zitten nu drie politici in de raad: Jolande Uringa (ChristenUnie) -zij schrijft regelmatig columns voor onze website- Ruben Post (Partij van de Arbeid) en Hilde Koelmans (SP). Voorafgaand aan de verkiezingen werden levendige debatten gehouden in de Parel van Zuilen, geleid door Yet van den Bergh (ex-wethouder Leefbaar Utrecht en bewoonster uit Zuilen). Chantal Hakbijl (CDA) en Stephanie Bottse (GL) namen afscheid uit de gemeenteraad.

De Gelukkige Wijk

Er is op Zuilen veel aandacht voor elkaar, ook voor de medebewoner waar het even wat minder mee gaat. Dat kon je in 2014 aan verschillende initiatieven zien, zoals ‘Zuilen Deelt’ , de start van de Weggeefwinkel, de bekommering van de ‘Buren voor Buren’ over mensen die moeten leven van een minder dan minimaal inkomen, de voedselbank Zuilen, de Moslim Motorclub, de dierenvoedselbank etc. En dan heb je ook nog verschillende professionals die zich inzetten voor de wijkbewoners, zoals de 30-jarige huisartsenpraktijk De Dame, het welzijnswerk en verschillende projecten om bewoners in beweging te krijgen. Er is ook veel zorg en aandacht geweest vanuit (vrijwilligers)stichtingen (Tagmat/Buurtvaders, Zuilen en Vecht, de Vrienden van Zuilen, de Kracht van Zuilen). Met elkaar is er voor gezorgd dat Zuilen, ondanks flinke bezuinigingen, een warme en gelukkige wijk blijft.

Hou dat vast in 2015!