Een nieuw jaar in Zuilen

Veel in het leven is onzeker, maar niet dat ik ook in 2015 in Zuilen woon. Ik ben hier met geen stok weg te krijgen, zeg ik weleens voor de grap. In april ga ik naar m’n 4e huis (in tien jaar) in Zuilen. Notabene aan de Huis te Zuylenlaan, hoe ironisch ook.

Oudejaarsnacht

Maar dat woongenot in de wijk wordt weleens flink op de proef gesteld. Bijvoorbeeld tijdens Oud&Nieuw. Terwijl we met vrienden de oudejaarsavond vierden nabij het Springerpark, vloog de ene auto na de andere in brand. De terugweg voerde ons langs zwartgeblakerde kadavers op de Prins Bernhardlaan en het Queeckhovenplein. En dat waren ze nog niet eens allemaal. En het was niet eens alles. Want verderop was een prullenbak ontploft en een bushokje versplinterd. Wat zouden de goede voornemens van deze vandalen zijn geweest?

Als ik dan op RTV Utrecht zie, dat de meeste onrust in de wijken Zuilen en Overvecht was, baal ik daar flink van. ‘Kom op jongens, doe nou eens even leuk mee!’ Al die inspanningen in de wijk; nieuwe horeca, vrijwilligerswerk, hardloopclubjes, nieuwbouw, kerstfeest in het Julianapark…met een paar vuurwerkbommen sta je zo weer in een negatief daglicht!

Samen vuurwerk kijken

Dat kan de wijk niet gebruiken en dat kan onze samenleving niet gebruiken. Want met ingang van het nieuwe jaar, is ook onze officiële ‘participatiesamenleving’ begonnen. En die begint natuurlijk niet in Den Haag, maar gewoon in je eigen wijk. Samen optrekken, samen de schouders eronder. Je buurvrouw helpen met steunkousen, je auto uitlenen of vrijwilligerswerk doen bij BijBosshardt. En ook echt sámen. Ik weet dat op sommige punten in de wijk men geld heeft ingezameld om samen vuurwerk te kopen en af te steken; dat noem ik nog eens een participatiesamenleving. Hoe mooi zou het zijn dat we na een gezamenlijk kerstfeest in het Julianapark, volgend jaar ook samen vuurwerk kijken in het Springerpark of langs de vecht?

Bezuinigingen

In het kader van dat sámen, was het voor mij echt onbestaanbaar dat er bezuinigd wordt op het ZIMIHC-theater (in het Vorstelijk Complex). De wethouder wil op alle ‘grote’ theaters in de stad bezuinigen. Maar mijn partij vond dat onredelijk omdat ZIMIHC nu eenmaal meerdere filialen heeft en per filiaal geen cent overhoudt. Helaas gaat het plan toch door.

Net als de bezuiniging op Muziek in de wijk. Ook al een zeer onverstandig idee, omdat dit talenten van (jonge) mensen samenbrengt. Hier vindt de ontmoeting plaats in verschillende lagen van de bevolking. Net als in de Ludgerusparochie. Het bisdom dreigt met sluiten en de wethouder heeft geen idee wat hij wil met dit prachtige gebouw. Het is onderdeel van de cultuurhistorie van Zuilen, daar kun je toch niet van wegkijken! En dan nog de doodleuke mededeling van de NS, om een aantal treinen op station Zuilen te schrappen. Hier ben ik nog mee bezig, mocht u klachten hebben dan hoor ik het graag!

Kortom, er is nog genoeg wat ons bezig houdt in het nieuwe jaar. Ik wens iedereen veel geluk, gezondheid en zegen toe en een tomeloze energie voor deze wijk. Als iedereen een ‘beetje leuk meedoet’, hebben wij eind 2015 een prachtige ParticipatiesamenZuilen.

Jolande Uringa (zie foto) is raadslid voor de ChristenUnie.