Nominaties Zo is Zuilen Award 2014

Welke mooie plek verdient het om de Zo is Zuilen Award 2014 te winnen? Spannend, want op heel veel plaatsen in Zuilen zijn in 2014 mooie dingen neergezet. Mooie dingen, waar de buurt en/of de hele wijk van kan genieten. En vaak is dat gebeurt op initiatief door bewoners en (vaak/meestal) in samenwerking met de gemeente Utrecht.

Daarom willen we deze plekken in het zonnetje zetten. We hebben er acht uitgekozen die wat ons betreft de aandacht even verdienen. Acht genomineerden dus om de ‘Zo is Zuilen-Award’ in ontvangst te mogen nemen tijdens een bijzondere bijeenkomst in de Parel van Zuilen, het cultuur -en ontmoetingshuis van heel Zuilen.

Het leuke van die genomineerden is dat niet een ‘deskundige vakjury’  bepaalt wie er gaat winnen. Nee, jij als lezer van onze website, twitter- of Facebookpagina gaat bepalen, welke plek de prijs gaat winnen. Je kunt je stem kenbaar maken door te reageren naar ons mailadres redactie@zoiszuilen.nl of een reactie achterlaten op onze website, twitter en Facebook. Je moet wel kiezen uit een van de acht genomineerden. Tot 10 december kun je je stem uitbrengen.

Begin januari zal de Award worden uitgereikt in De Parel van Zuilen. 

En hier zijn ze dan, in willekeurige volgorde, de acht genomineerden:

1. Het Duyfhuysplein

Bewoners uit de Duyfhuysbuurt knappen jaarlijks hun fraaie speelplein zelf op. Ze maken het winter -en zomerklaar. En ruimen tussendoor vaak de troep op. Deze actieve bewoners zorgen er voor dat het Duyfhuysplein leefbaar en veilig blijft voor jong en oud. Een voorbeeld van participatie in de openbare ruimte. Dit jaar hebben ze in samenwerking met de gemeente ervoor gezorgd dat de prikkelstruiken zijn verwijderd en er kindvriendelijke beplanting is gekomen (klik HIER).

2. Het WildZaai-veld aan de Geuzenveste (Buurt Tuin Zuilen)

Lange tijd stond de grote open vlakte achter de nieuwbouw van de Geuzenveste braak. Dat was een doorn in het oog. Voor iedereen. Verloedering lag op de loer in het toch al kwetsbare Betonbuurt/Geuzenwijk. Daarom vatte een aantal bewoners het plan op om van die kale vlakte een mooi wildmaaiveld te maken, met ruimte voor bewoners-tuintjes. Met minimale middelen -bescheiden ondersteund door woningcorporatie Mitros- gingen zij aan de slag. En zie, het veld werd een prachtige bloemenzee. Een aanwinst voor de Geuzenveste! (klik HIER)

3. De Vissteiger aan de Vecht

Veel Zuilenaren houden van vissen. En waar kun je dat beter doen dan aan de Vecht! Dat vonden bewoners uit Zuilen-Oost, verenigd in de Buren voor Buren van Zuilen, ook. Zij bedachten een mooie vissteiger die ook toegankelijk is voor de scootmobiel en de rolstoel. Een prachtig idee (klik HIER), dat begin 2014 door de gemeente is uitgevoerd. Diezelfde gemeente gooide echter in de nazomer bijna roet in het eten door te verklaren dat deze vissteiger eigenlijk niet in het bestemmingsplan hoort en daarom weg moet. Protest van de bewoners leidde ertoe dat de wethouder het argument van het bestemmingplan opzij schoof. De vissteiger mag blijven. Een mooie visstek, om trots op te zijn! (klik HIER)

4. Het Jan Kolpad

Honderden, zo niet veel meer, bewoners wandelen of joggen over het fraaie pad door het monumentale Julianapark. Maar een ding ontbrak: een mooie naam. Wim van Scharenburg, directeur van het Museum van Zuilen, vond dat ook en wilde tevens een ode brengen aan Jan Kol, de bankier die het prachtige park (toen nog Tuin van Kol geheten) liet aanleggen. Twee fraaie vliegen in één klap dus. In samenwerking met de gemeente Utrecht werden er routebordjes neergezet en een herinneringsbord aan Jan Kol geplaatst bij de ingang van het Julianapark. (Klik HIER)

5. De SpringertuinSofa

Een lange belofte aan toenmalig minister Vogelaar is dit jaar ingelost: het gereed maken van de Springertuinsofa. Een fraai beschilderde bank, door kinderen van de scouting en een kunstenaar gemaakt, werd in 2014 onthuld door de inmiddels ex-minister. De sofa is een symbool van verbroedering, respect en vreedzaamheid. Op een mooie vrijdagmiddag werd onder muzikale begeleiding van de kinderen van Muziek in de Wijk de sofa onthuld. Meer dan de moeite waard om eens te bekijken en op plaats te nemen. (Klik HIER)

6. Driehoek grasveld Edisonstraat

Al jaren een treurnis: het grasveldje bij de Edisonstraat en de De Lessepsstraat. Omwonenden hebben lange tijd aangedrongen bij de gemeente om hier echt iets moois van te maken. En dat is begin dit jaar gelukt. Een fraaie tuin en parkje met wandelpad zijn aangelegd. Het bijzondere kunstwerk van Guus Hellegers (‘Twee Handen’), dat jaren verstopt zat, tussen hoog riet en een strontgrasveldje, komt nu veel beter tot zijn recht. Met plezier kan iedereen hier nu langs en doorheen wandelen. Een voorbeeld hoe je in de openbare ruimte met een andere, fraaiere inrichting van het groen de sociale veiligheid kunt verbeteren. (Klik HIER)

7. Het vijfjarige Museum van Zuilen

Het Museum bestaat nu vijf jaar. Daarom mag het nu even in het zonnetje gezet worden. Want het museum is niet alleen maar een museum. Door bijvoorbeeld straatreünies te organiseren, worden (oud-)bewoners weer aan elkaar gekoppeld, worden herinneringen opgehaald. Voor veel Zuilenezen en Zuilenaren is het museum daardoor een dierbare plek geworden in de afgelopen vijf jaar. (klik HIER)

8. Het Julianapark

We kunnen er niet omheen. Het Julianapark heeft immers in 2014 een monumenten-status gekregen. Door inspanning van een groep bewoners. En ook met politieke steun is het gelukt om het Julianapark een bijzonder zetje in de rug te geven. De komende jaren zal het park nog meer floreren, met extra aandacht voor de bijzondere tuinarchitectuur van Copijn. En met ruimte voor nog meer innovatieve bewonersactiviteiten, zoals straks het Kerstfeest in het Julianapark als mooi voorbeeld. (klik HIER)