Brandweermannen op Zuilen (3): Marcel van Westendorp

Deze keer een portret van de 46-jarige Marcel van Westendorp. Hij is Specialist Voorbereiding Crisisbeheersing Veiligheidsregio Utrecht. In 2014 kreeg hij een koninklijke onderscheiding.

“Welke jongen droomt er niet van om brandweerman te worden? Voor mij is dat 28 jaar geleden werkelijkheid geworden. Vanaf mij 18e verjaardag maak ik deel uit van de vrijwillige brandweer in Zuilen. Vele leuke, interessante, uitdagende en soms vervelende uitrukken later kan ik zeggen dat brandweerman zijn, echt een droombaan is.

Geen enkele uitruk is met een andere te vergelijken. De ene keer ga je voor een prullenbak in de brand, in het parkje en de volgende keer sta je bij een grote uitslaande brand die zelfs de landelijk media haalt. En toch kunnen beide even boeiend zijn. 
Waarom: de samenwerking en het onvoorwaardelijk op elkaar kunnen vertrouwen, in elke situatie, van jou met je collega’s is onbetaalbaar.


Je begint samen aan een klus en moet met de beschikbare middelen de klus klaren. Elke week wordt er geoefend om je vaardigheden op peil te houden. Wanneer je die vaardigheden weer nodig hebt weet niemand. Je pager kan namelijk elk moment afgaan.


Er wordt natuurlijk geoefend op brandbestrijding, maar het brandweervak kent nog veel meer aspecten. Technische hulpverlening, het bestrijden van ongevallen met gevaarlijke stoffen of het assisteren van een brandweer duikploeg. Dat alles moet je als team kunnen beheersen.

Om deze werkzaamheden te kunnen uitvoeren krijg je de beschikking over een goed gevulde brandweerwagen. Wie wil er nu niet in een auto van de zaak rijden die bijna 1 miljoen euro kost. Om dan met zwaailicht en sirene door de stad rijden om naar een brand of ongeval te gaan.

Natuurlijk hebben we niet elke dag een brand waarbij we vechtend tegen de vlammen, slachtoffers redden! 
Het grootste deel van de uitrukken zijn minder spectaculair. Maar de saamhorigheid, vakbekwaamheid en voldoening om mensen te helpen, hoe klein de hulp ook is, geeft een onbeschrijfelijk goed gevoel.

En dat doet de brandweer Zuilen al sinds 1936.

Wil jij ook deel uit maken van zo’n club en ben je bereid hiervoor tijd te investeren? Meld je dan aan via www.postzuilen.nl of kom op maandagavond langs op de kazerne.