Brandweermannen op Zuilen (4): Patrick van der Kooy

In de vierde aflevering van de serie ‘Brandweermannen op Zuilen’ is het woord aan de 37-jarige Patrick van der Kooy. In het dagelijks leven is hij ambulance-chauffeur.

“Mijn interesse voor de brandweer werd gewekt tijdens een verjaardag een aantal jaren geleden. Twee vrijwilligers van brandweer Zuilen waren druk bezig met het vertellen van ervaringen en verhalen. Naarmate ik wat meer aan ze vroeg groeide mijn enthousiasme en voordat ik het wist werd ik uitgenodigd om maandagavond tijdens de oefenavond te komen kijken.

Zo gezegd zo gedaan. Uitgebreid werd verteld wat er precies op de voertuigen ligt en waarvoor het kan worden gebruikt. Bij alle soorten slangen, gereedschappen en snufjes werd uitgebreid stilgestaan.

Het was dusdanig leuk dat ik de maandag erop er weer bij was. Een oefening met brand stond op het oefenrooster. Er zou een woningbrand gaande zijn waarbij meerdere personen nog werden vermist. Voordat ik het wist stonden de jongens binnen, was de brand geblust en waren alle “slachtoffers” gered. Ik was zo onder de indruk van de snelheid en vaardigheid waarmee deze situatie werd aangepakt, dat ik besloot om mijzelf aan te melden en ook brandweerman te worden.

Maar brandweerman word je niet vanzelf, daar is een opleiding voor nodig waar je onder realistische omstandigheden wordt geleerd om te gaan met branden, slachtoffers, hulpverlening en technische zaken, zoals liften die vast zitten of ongevallen met voertuigen. Alle kneepjes van het brandweervak werden mij in een mum van tijd bijgebracht.

De opleiding tot brandweerman was een van de leukste opleidingen die ik ooit heb gedaan. Met een groep mensen, een avond in de week hard aan de slag om het felbegeerde diploma te verdienen. Nu draai ik alweer een aantal jaren mee heb ik een hoop mee mogen maken, autobranden, woningbranden maar ook zaken als dieren in nood en ondergelopen kelders.

Het brandweervak is meer dan het blussen van brandjes alleen; wij staan klaar voor iedereen die onze hulp nodig heeft”.

Wil jij ook bij de brandweer Zuilen. Kijk voor meer informatie op de website van PostZuilen.