Brandweermannen op Zuilen (8): Rutger Merks

Rutger Merks is lid van de vrijwillige brandweer sinds september 2011. In het dagelijks leven werkt hij leidinggevende bij een Industrieel Automatiseringsbedrijf en vader van twee kinderen.

“Ongeveer vier jaar geleden reed ik langs de kazerne in Zuilen, na lang wikken en wegen wilde ik ook vrijwilliger worden. Vele jaren geleden was mijn interesse in de brandweer al gewekt, echter om de stap daadwerkelijk te maken had ik wat meer tijd nodig.

Een mooie gelegenheid diende zich aan op de zaterdag rond twee uur ’s middags. Dit is het moment dat de dienstdoende ploeg de brandweerauto controleert, naloopt en schoonmaakt. Voor mij het ideale moment om face-to-face wat meer informatie in te winnen over werken bij de brandweer. Vanaf dat moment ging het in een sneltreinvaart. Voordat ik het wist werd ik de brandweerorganisatie ingezogen.

Vanaf het eerste moment werd ik meer dan enthousiast onthaald door mijn nieuwe collega’s en begon mijn opleiding. De volledige opleiding duurde zo’n twee jaar, maar ik mocht al snel mee met de uitrukken als onderdeel van mijn stage. Kortom, ik was eigenlijk direct onderdeel van de post.

Nu, vier jaar later, heb ik nog geen moment spijt gehad van mijn keuze om bij de brandweer te gaan. Inderdaad, wat ze zeggen: Het enige vrijwillige aan de vrijwillige brandweer is je handtekening onder je aanstelling zetten”, maar dat moet ook. De burger moet er namelijk vanuit kunnen gaan dat ze een bekwame en integere set brandweermannen voor de deur hebben staan die voor elke klus geschikt zijn.

In al die jaren heb ik al genoeg meegemaakt, alles van liftopsluitingen tot woningbranden. Het geeft voldoening om iets te kunnen doen voor je directe omgeving met mensen uit die omgeving. Je collega’s zijn je eerste en laatste uitlaatklep voor je positieve en negatieve ervaringen die het vak met zich meebrengt, maar ook om bijzonder veel plezier mee te hebben.

Inmiddels ben ik gestart met mijn opleiding tot brandweerchauffeur, hiermee word ik verantwoordelijk voor alle spullen op de brandweerauto maar ook voor het vervoer van- en naar het incident. Misschien het beste aan de brandweer is nog wel de afwisseling.

Na een lange dag reizen in de auto of werken op kantoor kan ik mij bij de brandweer in het zweet werken en de dagelijkse perikelen even achter mij laten. Want als ’s nachts die pieper gaat staan wij klaar voor de burgers in Zuilen, klaar om elk incident tot een goed einde te brengen”.

Meer info over de brandweer Zuilen? Kijk op www.brandweerzuilen.nl