Brandweermannen uit Zuilen (6): Ton Kool

Ton Kool is 26 jaar en hij is bij de brandweer sinds 2010. In het dagelijks leven is Ton masterstudent Mediastudies.

“De brandweer was voor mij geen jongensdroom. Sterker nog; ik had eigenlijk geen idee dat je het brandweervak ook parttime kon uitoefenen. Dit veranderde toen ik in juni 2010 voor mijn studie het vak campusradio volgde. Voor een radio-item over brandveiligheid in studentenhuizen belandde ik toen bij een persvoorlichter op het hoofdkantoor in Leidsche Rijn. De voorlichter vertelde me dat hij in zijn studententijd bij de vrijwillige brandweer had gezeten. Ik was meteen geïnteresseerd.

Hoe werkte dat dan, als vrijwilliger? Was dat te combineren? Uiteindelijk hebben we het bijna twee uur over de vrijwillige brandweer gehad en kwam er van het interview dat ik wilde doen niet zoveel meer terecht!

Toen ik krap een week daarna toevallig op maandagavond langs de brandweerpost reed, zag ik daar een boel mensen buiten staan. Ik besloot langs te gaan. Het gesprek dat ik toen met een van de bevelvoerders had, trok me over de streep. Een aantal weken later begon ik al met de fysieke en psychologische tests die je moet doen voor je aan de brandweeropleiding kunt beginnen.

Nu ik bijna vijf jaar verder ben, neemt de brandweer in Zuilen voor mij een bijzondere plek in mijn leven in. Ik heb er de afgelopen jaren veel meegemaakt en geleerd en ik ben er trots op dat ik onderdeel mag zijn van een groep mensen die consequent een deel van hun vrije tijd besteed aan het klaarstaan voor de medemens.

Praktisch bezig zijn en de spanning die de brandweer biedt, betekenen nu een welkome afwisseling op het studeren en straks op mijn baan. Op sociaal vlak heeft de brandweer ook veel te bieden: sterke verhalen uitwisselen onder het genot van een biertje (als je geen dienst hebt), maar ook serieuzere gesprekken.

Als brandweerman in Zuilen ben je onderdeel van een hechte groep mensen die elkaar helpen. Zowel in, als uit de brand.”

Ook interesse als vrijwilliger? Bezoek de website van de Zuilense brandweer: www.brandweerzuilen.nl