Clinic Waarnemen en Observeren

Gisteravond 14 april heb ik de Clinic Waarnemen en Observeren gevolgd bij Wijkbureau Noordwest aan de Amsterdamsestraatweg. Deze korte cursus wordt door gemeente Utrecht en politie gratis aangeboden aan wijkbewoners en heeft tot doel verdachte situaties en personen snel te herkennen. Er was niet veel belangstelling. Jammer! Want de clinic was hartstikke nuttig.

Het mooie weer komt eraan. Dus laten we weer de achterdeur openstaan terwijl we even naar boven gaan, zijn we slordig met onze raampjes op de slaapkamer. En ach, je gaat toch alleen maar even boodschappen doen of je kind naar school brengen, dus je gaat die trap niet meer op om het raam dicht te doen.

De clinic leert je goed om je heen te kijken en afwijkende omstandigheden te zien. Hoort de persoon wel in jouw straat. Loopt hij of zij raar/afwijkend; dan weer links van de straat, dan weer rechts van de weg. Als je hem/haar aankijkt, doet hij of zij net alsof ie moet bellen, of duikt hij een achterommetje in. Draagt hij/zij een dikke jas terwijl het mooi weer is, of soms zelfs handschoenen. Draagt hij/zij 2 broeken over elkaar? Vaak te zien bij de enkels dat een spijkerbroek net onder de joggingbroek uit komt. Een inbreker zal snel een jas uitdoen of een broek en dan ziet ie er dan ineens anders uit. Dus probeer ook tattoos, sieraden, een moedervlek of de schoenen te onthouden. Maak desnoods een foto met je mobiel.

Je kent je bewoners uit de straat, je kent hun auto’s. Rijdt er een wagen wel 3 x stapvoets door je straat, schrijf even het kenteken op, het merk, de kleur.

Ook werd aandacht besteed aan hoe een inbreker te werk gaat. Hoe hij/zij situaties verkent, informatie verzamelt, wat hij/zij aan gereedschap nodig heeft om toe te kunnen slaan.

In al deze situaties kun je vragen of je de persoon kunt helpen. Zoekt hij/zij iets of iemand. Als je een grote mond krijgt, zegt dat vaak al genoeg.

 De politie vraagt je dan om 112 te bellen en zoveel mogelijk informatie te geven. Dan is de kans het grootst dat een verdachte wordt staande gehouden en een inbraak wordt voorkomen of juist op heterdaad wordt betrapt.

We kennen allemaal de slogan: Utrecht veilig! Dat doen we samen.

Na de zomervakantie worden er nieuwe data geprikt en wordt de clinic weer gegeven. Je ontmoet wijkgenoten, krijgt gratis koffie. Ga erheen. Laat je informeren. De data worden aangekondigd op deze site van Zo is Zuilen, via Twitter, via Facebook.