Kijk eens binnen bij: Lieven de Key

Sinds 2013 staat er naast het van Heukelompark een modern crèmekleurig gebouw: De Bouwmeester, met daarin de locatie Lieven de Key van woonzorgorganisatie Vecht en IJssel. Behalve Lieven de Key vallen ook de locaties Zuylenstede in Overvecht, Transwijk op Kanaleneiland en Ewoud in IJsselstein onder Vecht en IJssel. Veel mensen kennen Lieven de Key niet van binnen: als er geen bekende of familie van je woont of je bent er geen vrijwilliger dan heb je er ook niets te zoeken toch? Of misschien toch wel?

Ik kom er regelmatig en wil hier graag beschrijven hoe het er achter die deuren aan toe gaat. Ook heb ik gesproken met Jacqueline Sturkenboom, werkzaam in de locatie en zeer enthousiast om de contacten met de buurt te verstevigen en activiteiten neer te zetten.

Wie wonen er in Lieven de Key?

Hier wonen mensen van diverse leeftijden die niet meer zelfstandig kunnen wonen.

Op de begane grond zijn 5 huiskamers waar in totaal 38 mensen wonen met 24-uurs zorg. Op de eerste etage hebben zij allemaal een ruime zit/slaapkamer voor zichzelf. Deze mensen hebben in meer of mindere mate dementie en vormen met 5 of 6 andere bewoners samen een groep binnen een gezamenlijke huiskamer. Op de tweede etage wonen 14 mensen zelfstandig maar wel met begeleiding. Zij hebben ook een eigen zit-slaapkamer en vormen samen met anderen een groep binnen 1 huiskamer.

Hoe ziet het er binnen uit?

Bij binnenkomst kom je in een ruime lichte hal waar ook de lift en trap naar boven zijn. Je hebt hier ook al zicht op de mooie binnentuin.

Er is een tweede deur waarachter een ruime gang ligt die rondloopt langs de huiskamers. Aan je rechterhand zie je de tuin door ramen die vanaf de vloer tot het plafond lopen: veel licht dus. Er zijn diverse deuren waardoor je de tuin in kunt lopen en er lekker kunt zitten of wandelen tussen de plantjes door.

Aan je linkerhand liggen alle huiskamers, die namen hebben die te maken hebben met Zuilen: Tuin van Kol, Parel van Zuilen, Werkspoor, etc. Op de brede schuifdeuren zijn mooie foto’s van deze pareltjes geplakt, waardoor je in de huiskamer wat privacy hebt als je dit wilt.

Elke huiskamer straalt door het gebruik van kleuren, gordijnen en meubels een andere sfeer uit. Naast een zithoek met televisie en radio is er in elke huiskamer een grote eettafel en een open keuken, want elke huiskamer zorgt zelf voor het eten. Er zijn twee centrale ruimtes waar naast veel tafels en stoelen ook een piano, een orgel en een biljart staan.

Het gebouw ademt licht en ruimte uit: het doet allemaal open en prettig aan. De bewoners kunnen vrij rondlopen en gaan zitten waar ze dat op dat moment willen. Alleen voor de maaltijden moet je in je eigen huiskamer zijn.

Aan Jacqueline de vraag: Zijn mensen met dementie nog in staat tot activiteiten?

Allereerst moet worden opgemerkt dat mensen die dementie hebben gelijkwaardig behandeld willen worden. Er zijn  diverse bewoners die mee helpen met koken, tuinieren en muziek- of sportactiviteiten. Ze beleven hier veel plezier aan.

In Lieven de Key wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met de normen en waarden van de bewoners. Er zijn dus ook geen vaste tijden voor het naar bed gaan en het opstaan: men kan het ritme aanhouden wat er ook al was toen men zelfstandig woonde. En met mensen met dementie kun je ook een leuk gesprek voeren.

Hoe is de personele bezetting van de huiskamers?

In Lieven de Key is er in elke huiskamer altijd een beroepskracht aanwezig. Dit zijn allemaal verzorgenden en verpleegkundigen. Daarnaast zijn er veel vrijwilligers actief die één of meer avonden komen koken, een praatje komen maken en met de bewoners gaan wandelen. Alle vrijwilligers die zich aanmelden worden uiteraard gescreend.

De medewerkers zouden het fijn vinden er eens met de bewoners op uit te gaan. Hiervoor zijn echter meer vrijwilligers nodig dan er nu zijn, omdat elke bewoner een begeleider moet krijgen.

Komt er veel bezoek?

Er is een voorzichtige samenwerking met de BSO Topkids, de kinderen komen langs voor een praatje of gymmen samen met de bewoners. De medewerkers zouden graag meer samenwerking zien met de scholen die in Zuilen staan. Het is voor kinderen goed om met ouderen om te gaan en andersom. Ervaring leert dat alle betrokkenen er veel plezier uit halen.

Ook is het goed herinneringen op te halen aan vroeger door bijvoorbeeld te gaan tollen of liedjes van vroeger te zingen.

Een wens van alle medewerkers is ook om met de buren eens samen te eten. Nu is een straatbarbecue niet handig maar de buren zouden ook in de binnentuin kunnen komen en zo samen met hun overburen eten en een praatje maken. De familie en mantelzorgers van de bewoners worden in grote mate betrokken bij het leven in Lieven de Key. Zo worden er rond Pasen en Kerst een high tea of een diner georganiseerd.

Heb je verder nog wensen?

Omdat er enkele dames wonen die vroeger kleding maakten zou het fijn zijn als iemand een naaimachine heeft die niet meer gebruikt wordt. Verder zijn knutselspullen altijd welkom en uiteraard oude voorwerpen van vroeger.

En wil je vrijwilliger worden: kom gerust eens kijken en praten!!