In memoriam: Ben Verkroost

Met grote verslagenheid is gisteren kennis genomen van het onverwachte overlijden van Zuilenaar Ben Verkroost. Hij is 61 jaar geworden. Onze deelneming en medeleven gaat in eerste instantie uit naar zijn vrouw en dochter. Ben Verkroost woonde decennialang aan de Sweder van Zuylenweg. Onlangs verhuisde hij naar zijn geboortedorp Maarssen.

Ben Verkroost liep altijd met zijn zwarte labradoedel Jiba door de wijk. Allebei vrolijk en nieuwsgierig. Ben was voor menig bewoner een steun en toeverlaat -vaak op de achtergrond, maar o, zo belangrijk. Als gemeenteambtenaar (lange tijd assistent wijkmanager in West en later wijkadviseur in Zuidwest) wist hij als geen ander wat er precies speelde in Utrecht. Hij hielp bewoners, ook in zijn vrije tijd in Zuilen, bij ingewikkelde zaken. Vooral op woongebied had Ben een enorme expertise opgebouwd die hij deelde met anderen als dat nodig was.

Ook voor mij was Ben een steun en toeverlaat. Zowel als redacteur van ZoisZuilen als privé heeft hij me gevraagd en ongevraagd geholpen. Ben had een enorme antenne voor wat er gebeurde en wie en wat daar allemaal achter zat. Zo kwam hij er als eerste achter mijn bloggers naam, die ik jaren verborgen heb kunnen houden.

Als Ben je zag lopen met een zware koffer -op weg naar de bushalte- hield hij je aan om je naar het station te brengen. Als je een waterpomptang nodig had, dan maakte hij de hele klus voor je af. En gaf hij je nadien de waterpomp cadeau. Als je vrouw met spoed voor de bevalling naar het ziekenhuis moest, dan scheurde Ben je naar Ziekenhuis Overvecht. Zo stond hij voor iedereen altijd klaar.

Zijn collega’s, gemeente-ambtenaren, (ex-)bestuurders van Utrecht en bewoners van West en Zuidwest zullen ook ontzet zijn over het overlijden van Ben Verkroost. Een loyale, integere, betrokken, zeer hardwerkende en bovendien kundige ambtenaar.

Niet voor niets meldde wethouder Paulus Jansen, met groot respect voor Ben, op twitter: “Fantastische drijvende kracht bij wijkbureau Zuidwest, met hart voor de buurt. We zullen hem missen”.

Waar Ben ook kwam: hij was altijd een bruisende man, een drijvende kracht. Iedereen zal hem missen.