Tips van de fysio. Klachten aan schouder, nek arm? Ga eens rechtop zitten!

Fysiotherapeute Liesbeth Braakman van Fysiotherapiepraktijk Sweder van Zuylen zal op deze plaats verschillende columns schrijven over klachten die zij behandelt in haar praktijk. Zij geeft hierover tips. Dit is haar eerste bijdrage. 

Nekpijn, hoofdpijn, tennisellebogen, pijnlijke schouders en zelfs tintelende armen met dove vingers. Vervelende klachten die we dagelijks voorbij zien komen in onze praktijk, met allemaal één ding gemeen: ze ontstaan onder invloed van de zithouding en het gebruik van computer of tablet.

Gelukkig is er wel wat aan te doen, door het opvolgen van deze makkelijke tips. Het is eigenlijk allemaal ‘de schuld’ van Isaac Newton, die de wet van de zwaartekracht uitvond. Want rechtop zitten is geen makkie. Onder invloed van de zwaartekracht zakken we in. De grote boosdoener daarbij is ons hoofd. Dat weegt namelijk relatief veel, waardoor onze nek en rug tijdens het zitten naar voren zakt. Met als gevolg dat we onze nekspieren aanspannen, onze schouders heffen en onze armen overstrekken. En dat leidt weer tot klachten, namelijk: nekpijn, hoofdpijn, schouderklachten, tintelende of pijnlijke armen (zoals tenniselleboog), dove vingers.

Dus goed rechtop zitten gaat niet vanzelf. Maar door deze tips op te volgen kun je veel klachten voorkomen.

1- Zorg voor goede steun in je onderrug. Als je onderrug niet inzakt, zakt je bovenlichaam ook niet in en zit je rechter. Dus stop een extra kussentje onderin je stoel of ga goed tegen de zitting aan zitten. Een stevige stoel is daarom ook beter dan een zachte.

2-Stel je zithoogte goed in. Bij een goede zithoogte kunnen je voeten op de grond rusten en je knieën in een hoek die net iets flauwer is dan 90 graden.

3- Stel je bureau goed in. Een goede hoogte is er een waarbij je je ellebogen ontspannen op de tafel of de armleuningen kunt leggen. Bij een te hoge tafel gaan je schouders heffen, bij een te lage tafel moet je voorover leunen om je ellebogen te rusten.

4-Gebruik je een tablet; laat je hoofd niet naar beneden kijken maar laat de tablet iets omhoog staan. Dat kun je doen door een kussen of steun onder je tablet of handen te leggen. Beweeg je tablet of smartphone naar je hoofd toe en niet je hoofd naar het apparaat.

5-Houd op je bureau je muis en toetsenbord in de buurt van je lichaam. Als je namelijk je armen te ver moet strekken, ontstaat er spanning in je armen, nek en schouders met alle gevolgen van dien.

6-Blijf niet te lang in één houding zitten. Wissel je houding af, sta geregeld even op van je stoel, en rol je schouders naar achteren of strek je nek even.

Als je deze tips opvolgt, is de kans op klachten een stuk kleiner. Succes. En mocht je toch klachten hebben, dan kan de fysio je daar bij helpen. Dit filmpje (klik HIER) laat heel duidelijk zien waar je op moet letten. 

Liesbeth Braakman is fysiotherapeute. Zij is eigenaar van Fysiotherapiepraktijk Sweder van Zuylen.

www.fysiovanzuylen.nl