Vijf tips voor een blessurevrije zomer!

Het lekkere weer is gearriveerd, en de kans is groot dat je buiten wilt gaan sporten of bewegen. Een hartstikke goed idee. Maar een goede voorbereiding is belangrijk. Dan voorkom je dat je straks met een blessure zit te balen. Lees daarom deze 5 tips van de fysio, dan kom je blessurevrij de zomer door.

     1 .Doe een warming-up. Koud aan een sport beginnen is nooit een goed idee. Met een warming up breng je je lichaam naar het punt waarop je optimaal energie kan leveren voor een prestatie. Het zorgt voor soepele spieren en voorkomt stijfheid, spierpijn. En door betere prestaties heb je meer plezier in het sporten.

     2. Bouw je training geleidelijk op. Als je een tijd stil gezeten hebt, ga dan niet gelijk volle kracht ertegenaan. Dan maak je je lichaam namelijk oververmoeid en loop je makkelijker blessures op zoals een spierscheurtje of een peesontsteking. Met name mensen die ooit eerder fanatiek gesport hebben, willen nog wel eens vergeten dat ze nu wat minder fit zijn. Wees realistisch en gun je lichaam te tijd om weer fit te worden.

     3. Zorg goed voor jezelf. Je lichaam zal na het sporten rust en goede voeding nodig hebben om weer op te laden. Als je hard gefietst, gezwommen of gerend hebt, mag je best een avond op de bank hangen. Maar eet dan niet die zak chips op. Kook eens een lekkere voedzame maaltijd. Je hebt het verdiend. En je prestaties worden er beter van!

      4. Let op je schoeisel en de ondergrond. Die leuke gympen van de markt staan heel mooi, maar als je er een uur op gaat rennen of gaat tennissen krijg je geheid pijnlijke spieren. Als je lang wilt sporten, heb je goede steun en demping aan je voeten nodig, dan word je hele lichaam minder vermoeid.

      5. Kies een sport die bij je past. Als je merkt dat je met rennen altijd weer pijn in je knieën, enkels of rug krijgt, dan is het misschien een idee om iets te kiezen wat minder hard op je gewrichten werkt. Bijvoorbeeld zwemmen, of racefietsen. Bovendien, als je iets kiest waar je plezier in hebt, zul je het vaker doen en word je er beter in.

Als je met vragen loopt over sporten, of een blessure, loop dan langs bij de fysiotherapeut. De geeft je een persoonlijk advies waardoor je met plezier en blessurevrij de zomer doorkomt. Succes!

Jorrit van Laar, Jeroen Vermeer en Liesbeth Braakman zijn fysiotherapeuten bij Fysiotherapiepraktijk Sweder van Zuylen

Foto: Hardlopers en een wandelaar in het Julianapark, afgelopen zaterdag.