Sporten met diabetes, kan dat?

Ik krijg in de praktijk vaak mensen met diabetes die willen gaan sporten. Ze twijfelen vaak over de aanpak. Mogen ze wel sporten? En als dat mag, welke sport dan, en hoe intensief? In deze column beantwoord ik die vragen zodat mensen met diabetes hopelijk aan het sporten gaan.

Als je regelmatig last hebt van laag bloedsuiker en duizelingen door diabetes, mag je dan wel sporten?

Het antwoord is ja, dat mag. Je moet alleen wel in de gaten houden dat je bloedsuikerwaarde niet te laag wordt. Dat doe je door je bloedsuiker te meten – voor, tijdens én na het sporten. Want als je bloedsuiker te sterk daalt, dan kun je een hypo krijgen (een zwak, slap en ziek gevoel door te lage bloedsuikerwaarde).

Als je weet wat je bloedsuiker is, dan kun je het op peil houden door op tijd glucose te prikken. Hoe en wanneer je precies moet prikken, daar kan de arts, de diëtist of de diabetesverpleegkundige je over adviseren.  

Als je tijdens of na het sporten slap wordt en niet kan prikken, kun je ook wat ‘snelle suikers’ nuttigen, zoals een tabletje druivensuiker of een energydrank. Neem dan wel een energydrank zonder cafeïne, want van cafeïne gaat je hartslag omhoog. De diëtist kan je meer advies geven over voeding en diabetes.

Welke sporten zijn geschikt voor iemand met diabetes?

Vrijwel elke sport kan door iemand met diabetes worden beoefend. Er zijn wel sporten waarbij je extra alert moet zijn, omdat je bloedsuiker daarbij ineens flink kan dalen. Dat zijn vooral duursporten, waarbij je jezelf lange tijd inspant, zoals hardlopen en wielrennen. Daarbij is het extra belangrijk dat je je bloedsuiker goed meet en op tijd prikt als dat nodig is.

Een sport als fitness is juist heel geschikt, omdat je daarbij heel goed kunt doseren wanneer je je inspant, en hoeveel je je inspant. Je kunt daarbij ook heel gericht trainen op conditie, kracht en het verbranden van calorieën.

Je kunt het beste onder begeleiding sporten, met een gericht trainingsprogramma in groepsverband. Dan kom je niet voor verassingen te staan en in een groep kun je van elkaar leren en elkaar motiveren. Zo boek je meer resultaat dan als je ‘gewoon meer gaat bewegen’.

Ik ben door diabetes al vaak moe. Dan kan ik me toch uitputten door te sporten?

Het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren als je diabetes hebt. Daarom is het beter om een sport rustig op te bouwen. Daarmee geef je je lichaam het meeste kans om goed op het sporten te reageren. En word je er het minste moe van.

Sport werkt net zo goed, en soms beter dan medicijnen. Door te sporten, train je de glucose inname van je cellen, waardoor je minder hoeft te spuiten. Het komt voor dat mensen die insuline spuiten, door te sporten hun doses kunnen verlagen. Daarnaast verbetert door sporten je kracht en conditie. Ook dat helpt ook tegen moeheid.

Een ander positief effect van sport kan gewichtsafname zijn. Overgewicht is één van de grootste oorzaken van diabetes.  Elke kilo gewichtsafname vermindert de gevolgen van diabetes.

Wij starten in onze praktijk regelmatig met oefenprogramma’s die speciaal gericht zijn op mensen met diabetes type 1 en 2. Op 19 september begint het volgende programma. We doen dit programma samen met een diëtiste van Dieetplaneet. Als je nog meer vragen hebt over sport en diabetes, kun je  bij ons (fysiotherapie “Sweder van Zuylen”), je diëtiste, je arts of je diabetesverpleegkundige terecht.  Succes!