Gepassioneerd lesgeven op de Margrietschool

Van welke leraar leer je het meest? Van inspirerende docenten die gepassioneerd lesgeven. Met het passie-project laat de Margrietschool in Zuilen kinderen op het puntje van hun stoel zitten. Al wekenlang zindert het dagelijks in de lokalen en in de gangen van de school. Dit is echt leren! 

Als een onderwerp je persoonlijk raakt, kun je door je sterke betrokkenheid de inhoud extra goed overbrengen op de kinderen in je klas. Zo leren kinderen beter. Dat was een van de dingen die de directeur en een collega van de Margrietschool oppikten, tijdens hun recente studiereis naar High Tech High, wereldwijd hét voorbeeld van 21ste eeuws leren, in San Diego, Amerika. 

Het team van de Margrietschool in Zuilen begon het passieproject, gekoppeld aan leren filosoferen. Elke leraar deelt deze weken dagelijks zijn eigen passie met de leerlingen van de groep. Dus wordt groep 4 enthousiast van reizen, experimenteren kleuters in een laboratorium, leren kinderen in groep 2-3 gitaar spelen en verdiept groep 7 zich in alle facetten van de dans. Tijdens filosofische gesprekken met kinderen leren leraren ook, door open, onderzoekende vragen te stellen en minder sturend te zijn, in een opmaat naar ‘diep leren’. 

De leerkrachten van de Margrietschool in Zuilen willen inspirerend zijn voor hun leerlingen en het werkt. Rebecca Hofmans, leerkracht groep 7: ,,Mijn echte passie is lesgeven! Vroeger heb ik altijd gedanst, ik droomde van het dansen te kunnen te leven. Mijn gevoel tijdens optredens, die trots, die wil ik kinderen graag meegeven. Mijn enthousiasme wekt enthousiasme bij kinderen op, dat versterkt elkaar. Motivatie is de pijler om tot leren te komen. Als kinderen zo bezig zijn, hebben ze niet eens door hoeveel ze leren. ‘ 

Wat leren kinderen in groep 7? Rebecca Hofmans: ,,Sommigen doen iets wat ze anders nooit zouden durven. Ze leren samen te werken. Ze leren verschillende dansstijlen en de geschiedenis van de dans. Kritisch denken: wanneer is een dans leuk om naar te kijken, wanneer ben je een goede danser? Ze leren gesprekken voeren, taal, begrijpend lezen, communiceren, plannen, woordenschat, flyers maken, presenteren. Ze leren hoe je lichaam in elkaar zit. Ik ben ervan overtuigd dat kinderen veel meer leren in een project dan van losse lessen, omdat het een geheel is, dichtbij de werkelijkheid.’ 

In groep 2-3 van Melissa van der Ven (zij is een van de leerkrachten die naar San Diego is geweest) pakken Fendi en Sara ieder een gitaar. Een echte, geen speelgoed. Sara legt hem op haar schoot, laat de snaren trillen, luistert en loopt dan naar haar juf. ,,Hij klinkt anders, wil je ‘m goedmaken?’’ Melissa van der Ven stemt de gitaar voor Sara, met een speciale app. Wat mooi, dat zo’n klein meisje kan horen of de snaren zuiver zijn gestemd! Achter in de klas hebben de kinderen zelf een ‘muziekwinkel’ ontworpen, met een collectie gitaren, een ukelele, xylofoon, slagwerk, een blokfluit, saxofoon, trompet, een dwarsfluit. Ze krijgen nu wekelijks muziekles van een professional en muzikanten presenteren alle soorten gitaren in hun klas. De kinderen spelen elke dag zelf met veel plezier met de instrumenten en zingen gezellig mee. 

Melissa van der Ven, zelf enthousiast gitaarspeelster, geniet enorm van haar muziekmakende kinderen: ,,Ik was deze week bij een lezing van professor Erik Scherder, over de invloed van muziek op het brein. Door muziek te maken of ernaar te luisteren, maken de neuronen in je hersenen meer verbindingen waardoor je meer leerstof kunt opnemen. Hij toont aan dat je beter gaat leren door muziek. En ik vind hem zo’n geweldige spreker, hij maakt me enthousiast door de enorme passie die hij uitstraalt. Dat geeft zoveel energie, voor mij is een held!’’