Verhalen van een brandweerman: Explosie Marnixlaan

“Brand in woning, attentie bericht brandweer Zuilen.” Zo werd (op het moment van publiceren van deze blog, 10 jaar geleden) in de avond van 26 oktober 2008 de melding over de pieper met gesproken woord gedaan door de Regionale Alarm Centrale Utrecht.

“502 geef bericht” klink het door de mobilofoon. “Uitgerukt naar de Marnixlaan, heeft u voor mij bijzonderheden?” vraag ik aan de AC. Het blijft stil aan de andere kant. We gaan rijden en halverwege ter hoogte van de dierenwinkel van Speelberg (voor wie bekend is in Utrecht-Zuilen) krijg ik te horen van de AC dat de TS602 net ter plaatse is maar nog geen naderbericht heeft gegeven. We hadden geen huisnummer mee gekregen, dus ik gaf de chauffeur opdracht om de Marnixlaan in het midden te benaderen. “We kunnen dan kijken of we links of rechts moeten zijn” zei ik tegen de chauffeur. Links kijken, rechts kijken, geen rook of zwaailampen te zien, laat staan een brand. Maar zo’n driehonderd meter verderop is wel een hoop drukte te zien op straat. “Daar zal het wel zijn, zei ik tegen de chauffeur”. Ik had de aanvalsploeg laten omhangen en de waterploeg de waterwinning laten opzoeken. “Aankomst 502” geef ik door aan de AC.

Wat wij zagen is niet te beschrijven: de totale voorgevel van de bovenwoning was er op beide etages uitgeslagen, maar geen brand. Ik meld mij bij de eerste bevelvoerder van de TS602 om af te stemmen. Wat bleek: er was een gasexplosie geweest en de bewoner was er net uitgehaald en werd verzorgd door de brandweer en de ambulance. Stukken muur hingen gevaarlijk uit het lood en de beneden woning was ontruimd. Eigenlijk was er niet veel meer te doen. De TS502 is aan de achterzijde gaan kijken voor bijzonderheden. Dat gaf hetzelfde beeld als de voorzijde: een volledig weggeslagen gevel.

Het was al snel duidelijk dat niemand van de begane grond terug kon keren naar hun woning. Wij hebben met de TS502 persoonlijke bezittingen veilig gesteld. De TS602 was ingerukt na overleg wie de afhandeling verder zou doen. Wij bleven ter plaatse en hebben de boel afgezet. Wat onduidelijk was: ligt er mogelijk nog iemand onder het puin op straat? Het was te gevaarlijk om daar te zoeken, hoewel we daar ondanks de zwart/gele linten nog wel gelopen hebben. Dat zou nu ondenkbaar zijn. Uit de Veluwe zou een speurhond komen om de puinhopen verder te doorzoeken. Je wilt niet dat de aannemer iemand vindt bij het opruimen. Later bleek dat er gelukkig niemand onder het puin lag en het pand werd overgedragen aan de gemeente.

Het gehele pand is gesloopt. Wat  overbleef was een gapend gat in de rij huizen aan de Marnixlaan. Later is daar een nieuw pand tussen gebouwd. Oorzaak van de explosie: de bewoner wilde door middel van verstikking met aardgas zelfmoord plegen, maar bedacht zich en stak een sigaret op.

Belangrijkste leerpunt: ook voor de hulpdiensten is het gebied achter het zwart/gele lint verboden gebied. In de volgende  blog “Door het oog van de naald” kom ik hier nog op terug.