Verhalen van een brandweerman: Grote brand ’S Rijksmunt

Hartje zomer 1997 op 7 juli komt de melding binnen ‘Bijstand grote brand Rijksmunt Utrecht’. “Dat klinkt niet best” dacht ik. Ik had dienst in de A-ploeg van Zuilen en was als chauffeur opgestapt. “Rijroute bekend?” vraagt de bevelvoerder aan mij. “Ja, natuurlijk” iedere Utrechter weet waar de Munt ligt. “Maar ik moet wel weten waar we moeten aanrijden” zeg ik tegen de bevelvoerder. Je kan het pand namelijk op verschillende manieren aanrijden. Voordat we in de buurt zijn zal dat wel bekend zijn, eerst maar richting het Westplein, daar kunnen we kiezen om via de Graadt van Roggenweg of via de Leidscheweg aan te rijden. Het wordt de Leidscheweg, kunnen we daar afleggen op openwater. De TS502 zou andere voertuigen gaan voeden voor de waterwinning.

Aanrijdend zien we flinke rookwolken optrekken uit de richting waar de Munt zit. “Hij zit er goed in” dacht ik en “zonde van zo’n pand”. Bij aankomt naast de Abel Tasmanbrug afgelegd op open water van de Leidsche Rijn en zoals bedacht was zouden de overige voertuigen gaan voeden.

De brand moest via een binnenplaats worden bestreden, en daar kom je niet zomaar in een dergelijk zwaarbeveiligd pand als de Munt. Er was ingezet via een ladder om een torenstraal (waterkanon vanaf de top van de ladder) en de bemanning van twee TS’en waren vanaf de binnenplaats ingezet. Voor zo ver ik mij kan herinneren stond het dak in brand.

Om daar te komen zijn we via de ramen van de werkplaats waar de Koninklijke onderscheidingen worden gemaakt naar de binnenplaats gegaan. Best raar om zo een werkplaats in te komen en daar de werkstukken te zien liggen die het jaar daarop aan gedecoreerden worden uitgereikt.

Uiteindelijk was de brand vrij snel onder controle en is de schade beperkt gebleven, mede door het snelle optreden van de brandweer. Wat je in Utrecht vaak ziet is dat branden minder groot zijn, uitzonderingen daargelaten. Dat komt naar mijn idee door een hoge kazerne dichtheid in de stad Utrecht (7 kazernes waarvan 4 beroeps) zijn de aanrijtijden en de responsetijd kort. Dat heeft als voordeel dat branden zich niet kunnen ontwikkelen omdat de brandweer zo snel ter plaatse is. In de buitengebieden duurt het nu eenmaal iets langer. Daarnaast heeft iedereen tegenwoordig een mobiele telefoon en kunnen hulpdiensten snel gebeld worden. Daarvoor moest je eerst op zoek naar een telefoon.

Al met al een bijzondere inzet, vooral omdat dit een gebouw is wat tot de verbeelding spreekt.

Van een latere brand bij de Munt zijn geluidsopname van het berichtenverkeer va de Alarm Centrale en de bevelvoerders. Hoewel het een andere inzet is uit 2005 geeft het wel een goed beeld van wat er zich tijdens de brand afspeelt.