Verhalen van een brandweerman: Oefenen in Engeland

Het brandweervak bestaat voornamelijk uit oefenen. Je moet tenslotte klaar zijn voor dat ene incident waar routine je niet kan helpen. Aan de andere kant is routine juist iets wat je wel kan trainen. Maar ook het handelen in onverwachte situaties of jezelf trainen in datgene wat het werk onvoorspelbaar maakt.

Voor de beroeps geldt dat zij elke dienst oefenen en bij de vrijwilligers wordt over het algemeen elke oefenavond geoefend. Dat is meestal elke week. Dit zijn oefeningen die je op je eigen kazerne of in de omgeving van de kazerne kan doen. Meestal wordt er met een bedrijf een afspraak gemaakt om het gebouw als scenario te gebruiken. Maar ook kleine vaardigheidsoefeningen komen aan bod. Je bent echter al snel de uitdaging kwijt. Waarom? Je mag geen vuur of rook gebruiken. Je kan hitte niet simuleren of je hebt niet genoeg materieel om grote oefeningen te doen. Daarom zijn er sinds een jaar of 30 oefencentra in binnen- en buitenland.

Eens per jaar of twee jaar, afhankelijk van het budget, ga je met een autospuit van je eigen kazerne samen met 3 andere kazernes naar een oefencentrum in binnen- of buitenland om daar 1 of 2 dagen intensief te oefenen. Er is zelfs een periode geweest dat we een hele week naar Zweden gingen. Als bevelvoerder ging je tot een aantal jaar geleden naar Engeland. In Moreton in Marsh ligt een oud vliegveld uit de Tweede Wereldoorlog. Op de landingsbanen van dit voormalige vliegveld staan grote complexe gebouwen waarin de meest ingewikkelde en hete oefeningen kunnen worden gesimuleerd. Daarnaast zijn er een stuk snelweg, een spoorlijn, een zeeschip, vliegtuigen en een complete olieraffinaderij nagebouwd.

 Met circa 16 bevelvoerders en instructeurs werd er op zondag afgereisd om daarna 5 dagen intensief met je vak bezig te zijn. Op zaterdag werd er weer terug gevlogen. Zodra je op maandagochtend het vliegveld op loopt naar het gebouw van waaruit de oefeningen starten, weet je niet wat je ziet. De omvang is enorm en de mogelijkheden eindeloos.

Het doel is om te trainen in het samenwerken bij grote complexe inzetten, dus waar meerdere autospuiten ingezet worden om in een (vaak complex) gebouw een brand te bestrijden. De Nederlandse oefencentra zijn hiervoor minder geschikt. Het feit dat je een week lang intensief traint, geeft een boost aan ervaring. Juist omdat het doel ligt in het trainen van de tactische aansturing, in tegenstelling tot het trainen in de operationele aansturing, is een dergelijke oefenweek zeer doeltreffend.

Helaas zitten dergelijke trainingen er niet meer in. Enerzijds wegens de hoge kosten en anderzijds is de hedendaagse vrijwillige brandweerman (-vrouw) niet meer bereid of in staat om 7 dagen van huis te gaan of verlof te krijgen van het werk. Wel jammer want het waren fantastische weken waar je met een brok ervaring van terugkeerde. Wellicht in de toekomst weer!

Foto 1: Overzicht van het voormalige vliegveld in Moreton in Marsh
Foto 2: Het flatgebouw van 5 etages en een kelder
Foto 3: Het commercial building, compleet het roltrappen.