Verhalen van een brandweerman: Brand Rietendakschool

Net aan de rand van Zuilen staat de Rietendakschool. Een prachtig gebouw waarvan, zoals de naam aangeeft, het dak met riet gedekt is. In 1987 woedde een grote brand in het schoolgebouw. Met kerst 1996 sloegen de vlammen ook uit het dak. In november 2002 was er wederom brand. De school heeft op zaterdag 11 juni 2004 voor de vierde keer in de brand gestaan. 

Dit zijn branden die je niet snel vergeet, vooral omdat het in 8 jaar tijd 3 keer is voorgevallen. In die tijd hadden we net de gespecialiseerde rietkapbestrijdingsteams bij de brandweer, maar die moesten uit Kockenen komen. Vooral de branden in 1996 en 2002 waren zeer heftig, waardoor het grootste deel van het gebouw werd verwoest.

Op zaterdag 11 juni 2004 werd traditiegetrouw de “Brandblarentocht” door brandweer Zuilen georganiseerd. Deze wandeltocht trok een zeer groot aantal wandelaars uit geheel Nederland. Dus het gehele korps was daar druk mee. Natuurlijk was de dienstdoende ploeg op de post gebleven, en dat was maar goed ook. Rond 3 uur ging de pager, ‘Brandweer Zuilen, Prio 1 voor middelbrand naar de Laan van Chartoise voor brand in de Rietendakschool’. Vanaf de kazerne zagen we de dikke rookwolken al opstijgen. De TS502 meldde zich binnen 1 minuut in en rukte uit naar de Rietendakschool. Al snel was duidelijk dat de brand groot werd, opschaling werd daarom direct door de meldkamer gedaan. Meerdere eenheden en het grootwatertransport (WTS) werden gealarmeerd. 

Alle Zuilense collega’s die nog langs de route van de ‘Brandblarentocht’ waren, kwamen met spoed terug om een tweede TS te vullen voor bijstand. Al snel werd deze auto ingezet om het WTS op te bouwen vanaf de Vecht naar de school. In de link naar de geluidsopname is te horen dat de 2e TS van Zuilen zich inmeldt en de opdracht krijgt om uit te rukken voor het WTS. 
Het blussen van de brand werd door sommige omstanders blijkbaar niet zo gewaardeerd. De slangen van het WTS zijn meerdere keren op verschillende plaatsen lek gestoken waardoor het blussen een aantal keren (deels) moest worden onderbroken.

We hebben met alle inzet niet kunnen voorkomen dat een groot deel van de school weer zwaar beschadigd raakte door de brand. Inmiddels zijn we ruim 14 jaar verder. Na de laatste branden is het rustig gebleven rond de school, ik hoop dat dat zo blijft. De wandelaars aan de Brandblarentocht moesten het zonder de ondersteuning van de brandweerlieden doen, maar daarvoor was natuurlijk alle begrip.

Via deze link zijn de geluidsopname van de mobilofoongesprekken te beluistere. Op 3:40min wordt post Zuilen gealarmeerd en later de 2e autospuit van Zuilen.