Elinkwijk 100 jaar

Donderdag 20 juni 2019 viert de U.S.V. Elinkwijk haar 100e verjaardag.

Het is de bedoeling dat dit kroonjubileum groots gevierd gaat worden met een receptie,  een reünie, toernooien voor jeugd en senioren en een wedstrijd tegen FC Utrecht!

Op 20 juni 1919 werd in het schaftlokaal van Werkspoor de Athletiek- en Voetbalvereniging Elinkwijk opgericht. Bijna alle leden woonden in het buurtschap Elinkwijk, dus wat was vanzelfsprekender dan diezelfde naam voor de vereniging te kiezen. Pas veel later werd bekend dat dit buurtschap vernoemd was naar de heer Mr. W.A. Elinck Schuurman, eigenaar van de grond waarop de genoemde buurt gebouwd is.

Op 9 november 1954 werd een fusie aangegaan met Profclub Utrecht en maakte ook Elinkwijk de overstap naar het betaalde voetbal. In die periode kwamen meerdere Surinaamse voetballers naar Nederland, die door Elinkwijk gecontracteerd werden zoals het ‘klavertje vijf’ bestaande uit Humphrey en Frank Mijnals, Michel Kruin, Erwin Sparendam en Charley Marbach. Elinkwijk speelde in de betaald voetbalperiode afwisselend 7 seizoenen zowel in de ere-divisie als eerste divisie.

Op aandrang van het gemeentebestuur van Utrecht en de K.N.V.B. kwam er op 1 juli 1970 na een fusie tussen D.O.S. , Elinkwijk en Velox een Betaald Voetbal Organisatie (B.V.O) tot stand, FC Utrecht . Elinkwijk, D.O.S. en Velox keerden terug naar het amateurisme. Elinkwijk startte in de 2e klas en werd direct kampioen.

Na drie opeenvolgende kampioenschappen in de eerste klas, waarbij in 1974 onder trainer Kick Maurer tevens het landskampioenschap bij zondagamateurs werd behaald, volgde promotie naar de nieuw ingestelde hoofdklasse, waarin Elinkwijk totaal 30 seizoenen uitkwam. In deze hoofdklasse werden vijf kampioenschappen behaald, drie onder het trainerschap van Cees Loffeld, die gedurende twee periodes de hoofdmacht van Elinkwijk 18 jaar onder zijn hoede heeft gehad, hetgeen uniek genoemd mag worden! Twee kampioenschappen werden onder het duo Hans Hol en Leen v.d. Merkt behaald.

In het seizoen 2010-2011 werd de topklasse ingevoerd, waar Elinkwijk zich niet voor wist te plaatsen. In het seizoen 2016-2017 werd de topklasse vervangen door de derde divisie en werd er daarnaast ook nog een tweede divisie ingesteld. Aan het einde van het seizoen 2012-2013 degradeerde Elinkwijk naar de 1e klas gevolgd door een degradatie twee seizoenen later naar de 2e klas. In het seizoen 2015-2016 promoveerde Elinkwijk via de nacompetitie weer naar de 1e klas, maar moest het seizoen daarop helaas weer een stapje terug doen naar de 2e klas.

Elinkwijk heeft in haar gelederen ook nog spelers meegemaakt die voor het Nederlands Elftal zijn uitgekomen eind jaren 50 en beginjaren 60, t.w. Humphrey Mijnals, Reinier Krijermaat en doelman Piet Kraak. Later werd dit voorbeeld gevolgd vanuit de alom gewaardeerde jeugdopleiding van Elinkwijk door spelers als Marco van Basten, Gerald Vanenburg en Ibrahim Afellay. En nog steeds lopen er heden ten dage bij diverse betaald voetbal clubs ruim dertig spelers rond, die hun voetbalopleiding bij Elinkwijk genoten hebben!