Voor bewoners door bewoners (en ons)

Ruim anderhalf jaar geleden kwamen we als vier studenten met verschillende achtergronden in Geuzenwijk wonen. Nu, vele projecten en ontmoetingen verder, hebben we eens heus netwerk van leuke bewoners weten op te bouwen. Een grote groep bewoners die zelf zo ontzettend veel te vertellen en te dromen heeft. Nog leuker, groter en mooier dan we anderhalf jaar geleden hadden durven dromen. Want wat is Geuzenwijk zonder haar bewoners? En wat is ons project, Springlevende Wijk, zonder de buurtbewoners?

Een vraag waarvan het antwoord zeker niet mag ontbreken. Het zijn per slot van rekening de karakters van de bewoners die de buurt sieren. Karakters die goed naar voren komen tijdens de verschillende activiteiten die zij organiseren. Wat wij hiermee bedoelen? Neem nou bijvoorbeeld de woensdagavonden in de Roobolkapel. Voor een kleine inleg is iedereen daar van harte welkom om een hapje mee te eten. Het is de gezelligheid tijdens het eten en de liefde waarmee vrijwilligers het eten klaarmaken dat onder andere Geuzenwijk siert.  Liefde van een mens gaat door de maag, dat geldt zeker voor de gezellige woensdagavonden in de Roobolkapel!

Zelf organiseren we ook projecten met en voor bewoners. Onze allereerste project in de wijk heeft veel weg van ons doel: we gingen met een wensboom langs bij mensen en vroegen of ze hun wens wilden opschrijven en ophangen in de boom. Die wensen vormden uiteindelijk een slinger die heel lang in speeltuin de Watergeus heeft gehangen. Het gaat ons namelijk om de mensen in de wijk: wat zijn hun wensen en dromen?

In een ander projecten in de wijk organiseerden wij een brainstorm over veiligheid. Zo zaten we met burgemeester van Zanen, de wijkagenten, buurtbewoners en initiatief leden in de wijk te brainstormen over wat veiligheid nou echt inhoudt en hoe zij dit ervaren in onze Geuzenwijk.

Met Happy Us zaten we voorheen met kinderen in de Watergeus te knutselen en te bewegen, maar de komende maanden gaan we aan de slag met het vormgeven van een idee om de wijk nog mooier te maken. Hierbij zijn alle kinderen welkom om mee te denken. Verder zijn we ook bezig met #vlaflip; in dit project geven buurtbewoners steeds een vlaflip door aan een buur of sleutelfiguur die zij graag willen verrassen om welke reden dan ook. Het eindigt altijd in leuke gesprekken met mooie woorden. Hierin staat de vraag centraal: ken jij je buurtbewoners al?  De vlavlipmomenten kun je terugvinden op Facebook (Springlevende Wijk Geuzenwijk)  en Instagram (geuzenwijksw).

Een van de studenten, Barbara, omschrijft het halloweenfeest en haar ervaringen in de wijk als volgt:  ‘Met een groene hoed en een echte heksenneus op kijk ik lachend om me heen. Het springlevende wijk team is niet meer te herkennen. Allemaal met een mooi ‘eng’ kostuum aan worden we geschminkt voor de laatste finishing touch. De kinderen zijn druk in de weer met het maken van spookjes, de ouders met de laatste versieringen in de brandgang om een echt Halloween gevoel te creëren! De verbondenheid en gezelligheid toveren een lach op ons gezicht.

De dag is om nooit te vergeten, de kinderen schrikken zich een hoedje terwijl ze door het spookhuis lopen, naderhand wordt er nagepraat en gelachen. Het fijne gevoel van wonen in de Geuzenwijk wordt gemaakt door de geweldige mensen die we hebben ontmoet en die we nog gaan ontmoeten.