Vernieuwde uitgave van het boekje over de Daalsedijkroute te koop

De Daalsedijk  is vanaf de tiende eeuw de oudste uitvalsweg van Utrecht naar het westen. Het bochtige verloop van deze route heeft alles te maken met het volgen van de kronkelende loop van de Vecht. De bedijking van de Vecht fungeerde ook als verbindingsweg van Utrecht met het westen van Holland.

Tien jaar geleden is de oude route uitgezet, waarbij de Daalsedijk met borden en verwijstegels zo veel mogelijk gevolgd werd. Dit ging gepaard met het eerste Daalsedijk-routeboekje.

De informatieborden zijn helaas soms door verloop van tijd door de weersinvloeden aangetast.

De Daalsedijkroute is afgelopen tijd met zogenaamde informatiestenen opnieuw en naar verwachting weersbestendiger  uitgezet. Deze stenen bevatten  foto’s van de te lopen route en geven voor ieder trajectonderdeel specifieke informatie.

Bovendien zal binnenkort nog een extra steen aan de route worden toegevoegd ter ere van Michel Stolker, de Zuilense wielrenner die rond 1960 veel successen behaalde en als een van de eerste Nederlandse renners de drie grote rondes reed. Michel reed meermalen de Tour de France en behaalde etappezeges in de Ronde van Italië en de Ronde van Spanje. 

Het geboortehuis van Michel was een karakteristiek pand, gelegen in nog  landelijk tuinbouwgebied langs de Daalseweg (zoals de Daalsedijk met het vervolg in Zuilen wordt genoemd) en de Vecht. 

Het uitgebreide boekje geeft aan de eerste versie van historica Bettina van Santen over Zuilen toevoegingen van de hand van Wim van Scharenburg van het Museum van Zuilen.

Ook de recente opgravingen in Zuilen die sporen van een dorpje rond het jaar 700, en daarmee de oudste bebouwing buiten Utrecht aan de Vecht opleverden, zijn meegenomen.

Vriendelijke groeten uit Zuilen, het dorpje aan de schone Vecht,

W. van Scharenburg