Onthulling gedenksteen voor wielrenner Michel Stolker

Michel Stolker (29 september 1933 – mei 2018) was in de jaren rond 1960 een van de beste wielrenners in Nederland. Michel brak  overtuigend door in de top bij de  amateurs en kreeg daardoor in 1956 een contract als profrenner. Hij boekte tal van overwinningen en werd in 1962 door het wielertijdschrift Wielersport uitgeroepen tot beste Nederlandse wielrenner van dat jaar.

Michel reed ook als eerste wielrenner uit Nederland de drie grote rondes. Hij startte meermalen in de Tour de France, vaak als belangrijk helper van tourwinnaar Jacques Anquetil. In de Giro wist Michel een bergetappe te winnen. In de Vuelta kwam hij ook een keer zegevierend over de finish. Met de komst van de Vuelta naar Utrecht volgend jaar een reden temeer om deze Utrechtse renner onder de aandacht te brengen. 

Dat gaat vrijdagmiddag 18 oktober om 15.30 uur gebeuren door een stenen plaquette te onthullen waar zijn geboortehuis heeft gestaan. Dit huis was een twee-onder-een-kapwoning aan de Daalseweg, later Burgemeester Norbruislaan, waar zijn vader in de toen nog deels landelijke gemeente Zuilen een tuinbouwbedrijf had. De andere helft van de woning werd bewoond door de broer van zijn vader met een zelfde soort hoveniersbedrijf rond de woning.

De gedenksteen maakt tevens onderdeel uit van de historische Daalsedijkroute, die vanuit de Middeleeuwen als verbindingsweg naar het westen van Nederland fungeerde. Het boekje dat de werkgroep over deze Daalsedijkroute heeft uitgegeven is recent geactualiseerd en uitgebreid met meer informatie over het Zuilense gedeelte van de hand van Wim van Scharenburg van het Museum van Zuilen. Dit nieuwe boekje zal op 18 oktober weer beschikbaar zijn voor genodigden. Wim zal voorafgaand aan de onthulling nog vertellen over Michel Stolker, die hij in latere jaren goed heeft leren kennen.

De gedenksteen zal worden onthuld door (sport)wethouder Klaas Verschuure tezamen met familieleden van Michel Stolker. 

De werkgroep Directe Voorzieningen van de gemeente Utrecht zet zich in voor het aanbrengen en behoud van historische en karakteristieke elementen in het Utrechtse straatbeeld.