Een verdrietig besluit: Café Elinkwijk moest sluiten door corona

Buurtcafé Elinkwijk op de kruising van de Amsterdamsestraatweg en Muyskenweg is gestopt. Het café heeft flink geleden onder de coronamaatregelen, eind mei 2020 moest eigenaresse Anita Geerink (59) het moeilijke besluit nemen om te sluiten.

Anita was zelf al jaren stamgast in café Elinkwijk. Zelf werkte ze lang als conciërge op een school en ook heeft ze friet gebakken bij Manneken Pis op het Vredenburg. In 2011 hoorde ze dat de eigenaar van café Elinkwijk ermee ging stoppen. Anita wist het direct: dit was haar kans. “Ik was bijna 50 en dacht: als ik het nu niet probeer, krijg ik later spijt.” En zo ging haar lang gekoesterde droom in vervulling.

Ondernemerschap in de genen

Anita heeft het niet van een vreemde, ze komt uit een echt ondernemersgezin. Haar ouders runden jarenlang cafétaria Elk op de Wallesteinlaan. Die sloot al toen Anita nog maar veertien was, het vak heeft ze zich daarna zelf aangeleerd.

Psycholoog en dokter

Wat Anita het leuke vond aan haar werk? “Het contact, de mensen, de gezelligheid. Het merendeel van de klanten was stamgast. Je deelt lief en leed met elkaar, in het café ben je psycholoog en dokter.” Het mooie van het café vindt Anita dat ook vreemden direct werden opgenomen. “Mensen voelden zich altijd heel snel thuis. Dat er een vrouw achter de tap stond, hielp misschien ook. In mijn ervaring zorgt dat voor wat meer toegankelijkheid.”

Kerst in het café

Wat de vaste gasten ongetwijfeld zullen gaan missen, is het kerstdorp dat Anita elk jaar opzette. Een uit de hand gelopen hobby, zo zegt ze zelf. “De laatste zeven jaar bouwde ik in het café elk jaar een kerstdorp en elk jaar werd het groter. In september vroegen gasten al: ‘Wanneer ga je weer beginnen?’ ”

Veel reacties en bloemen

Dat het café ontzettend gemist gaat worden is wel duidelijk. Anita is overladen met meelevende reacties en bloemen. Zelfs de kerk van Zuilen bracht haar bloemen. Sommige reacties raakten haar echt: “Een tijdje geleden kreeg ik een envelop in de brievenbus met zes euro erin. Er zat een kaartje bij waarop stond: ‘Als het straks voorbij is, kom ik twee biertjes halen’.”

Grote garageverkoop

Het café is voorlopig nog open voor een grote uitverkoop. Wil je een leuk aandenken uit het café? Of wil je Anita steunen? Kom dan naar het café en koop wat van de overgebleven spullen!

En Anita zelf?

Wat de toekomst Anita gaat brengen? Dat weet ze nog niet. “Ik kan niet zeven dagen thuis zitten, zo zit ik niet in elkaar. Maar wat het precies gaat worden: nog geen idee!”