Alles verwerken en niets weggooien: dat is de uitdaging

Slagerij van Es, welke Zuilenaar kent het niet? De slagerij aan de Amsterdamse Straatweg bestaat al bijna 100 jaar en is een echt familiebedrijf. Sjaak van Es (27) is al de vierde generatie binnen het bedrijf. Hij runt het samen met zijn vader, oom en neef.

Een echte buurtwinkel, daar zie je er tegenwoordig niet veel meer van. Slagerij van Es is typisch zo’n buurtwinkeltje. De slagerij heeft veel vaste klanten en is echt een ontmoetingsplek voor buurtbewoners. En dat is het sinds corona alleen nog maar meer volgens Sjaak.

In het vak gerold

Sjaak praat vol enthousiasme over zijn vak, dat is meteen duidelijk: “Het slagersvak is bijzonder door de creativiteit die je erin kwijt kunt. Het is geweldig om elke dag weer mooie producten te maken.” Vanaf zijn veertiende werkte Sjaak op zaterdag en in vakanties in de slagerij. Hij had toen nog helemaal geen ambitie om in het slagersvak te gaan. Hij ging studeren, maar ontdekte al snel dat hij meer een doener is. De slagerij lonkte. Inmiddels werkt Sjaak er alweer 10 jaar.

Michelinster voor slagerijen

Het slagersvak leerde Sjaak van zijn vader en oom. En die weten wel hoe het moet. Zijn oom Jos won meerdere keren het Nederlandse Kampioenschap Worstmaken. Dat is te vergelijken met een Michelinster, maar dan voor slagerijen. Daar mag Zuilen dus trots op zijn!

Van vader Marcel leerde hij hoe je vleeswaren mooi presenteert en ook de fijne kneepjes van goed personeelswerk. Een betere leerschool had Sjaak niet kunnen krijgen.

Inkopen doen bij de boer

De koeien kopen ze bij van Es in bij een vaste boer. “Onze boer in Loenen aan de Vecht weet precies wat we willen. We gaan er regelmatig op bezoek. Zo hebben we ook een vaste boer voor ons varkensvlees. We vinden het erg belangrijk dat de koeien en varkens een goed leven hebben gehad. Dat merk je ook terug in het vlees en de vleesstructuur.”

Ambachtelijk vlees

Het mooiste van het vak vindt Sjaak een koe of varken in zijn geheel kopen, om die vervolgens te verwerken en tot iets lekkers te maken. De echte uitdaging voor hem is alles verwerken en niets weggooien. Slagerij van Es is een ambachtelijke slagerij, kwaliteit gaat er boven kwantiteit. “We kijken ook wat andere slagerijen doen en daar zien we vaak dat het ook uitgebreider kan. Maar wij houden vast aan het ambachtelijke en vergeten niet waar het echt om draait: een mooi stukje vlees.”


Slagerij van Es
Amsterdamse Straatweg 589
www.slagerijvanes.nl
www.facebook.com/SlagerijvanEs