‘Iedereen kan iets wat een ander niet kan’

Bij Buurtwerkkamer De Verbinding is iedereen welkom. In de ruimte aan het Zwanenvechtplein ontmoeten bewoners elkaar en doen ze samen leuke activiteiten. ‘Onze deur staat altijd open’, vertelt teamcoördinator Sunita Chote. ‘Mensen kunnen binnenlopen voor een kopje koffie. Of gewoon voor een gezellig praatje.’

Bij De Buurtwerkkamer gebeurt van alles. Zo bieden ze formulierenhulp aan. ‘Mensen die hulp nodig hebben bij hun administratie, kunnen bij ons terecht. Bijvoorbeeld voor een IND-aanvraag, voor het doorgeven van een verhuizing, of als ze een formulier niet snappen. Meestal zijn deze mensen door het buurtteam doorgestuurd naar ons of via een ander kanaal. Maar ook andere hulpverleners in de regio kennen ons. Psychologen en praktijkondersteuners verwijzen regelmatig mensen door naar ons.’

Van taalles tot bloemschikken

Naast formulierenhulp biedt de Buurtwerkkamer creatieve activiteiten. ‘Op de maandag komt hier een vaste groep dames. Die doen allerlei creatieve dingen: sieraden maken, diamond painting, vogelkooitjes decoreren. Er zit één dame bij van ver in de 80. Die is zo creatief als wat! Op YouTube ziet ze bijvoorbeeld hoe je van een mondkapje een geurzakje maakt. De volgende dag zit ze dat dan hier te maken.’

Ook voor andere activiteiten weten bewoners de Buurtwerkkamer te vinden: taalles, bingo, samen eten, activiteiten voor kinderen. Drie ochtenden per week komt er een Marokkaanse vrouwengroep samen. ‘En er is maandelijks bloemschikken, dat zou ik bijna vergeten! We doen dat met verse bloemen van de veiling, deelnemers vinden het geweldig.’

Een eigen sleutel

De Buurtwerkkamer krijgt veel hulp van vrijwilligers. ‘Die helpen bijvoorbeeld bij onze wekelijkse maaltijdservice. Vrijwilligers maken die maaltijden, die variëren van roti tot Hollandse pot.’ De Buurtwerkkamer is een zelfbeheerlocatie. ‘Dat betekent dat vrijwilligers die hier een leuke activiteit willen uitvoeren, zelf een sleutel krijgen. Natuurlijk in overleg met ons en met goede afspraken.’

Iedereen kan iets wat een ander niet kan

De Buurtwerkkamer is meer dan een plek waar bewoners elkaar ontmoeten. ‘Iedereen kan iets wat een ander niet kan. Daar geloven wij in’, vertelt Sunita. ‘Bewoners zetten zich hier in voor de buurt op een manier die bij hen past. Veel instanties leggen nadruk op wat ze niet kunnen; wij richten ons op waar ze wél goed in zijn. Zo stimuleren we mensen naar betaald werk.’

Partners in crime

De Buurtwerkkamer en Kracht van Zuilen zijn partners in crime. ‘We helpen elkaar. De Kracht van Zuilen werkt heel verbindend. Als we hier bijvoorbeeld een klusjesman nodig hebben, koppelt Burennetwerk Zuilen ons aan iemand. Bij collectieve activiteiten in de wijk werken we veel samen met de Kracht van Zuilen en de andere partners. We doen het samen.’


Buurtwerkkamer De Verbinding
Zwanenvechtplein 11, 3554TR Utrecht
Telefoon: 030 – 221 88 08
www.buurtwerkkamer.nl