Creatief aan de slag bij het Maliegilde in Zuilen

Iets moois maken van glas, mozaïek of speksteen, met houtskool een tekening maken, leren lassen, metaal bewerken. Bij WIJ 3.0 locatie Maliegilde op de Demkaweg kun je op verschillende manieren creatief aan de slag.

Iedere deelnemer ontdekt in het atelier of in de metaalwerkplaats waar zijn of haar talenten liggen. De werkbegeleiders kijken naar wat iemand kan en zorgen ervoor dat deelnemers groeien en zich ontwikkelen.

Actief worden

Het Maliegilde is een sociale omgeving. Terwijl je jezelf ontwikkelt en waardevolle vaardigheden leert, ontmoet je ook andere mensen in een rustige, ontspannen sfeer. Deze plek is speciaal bedoeld voor mensen die het lastig vinden om (weer) actief te worden. Ook mensen die al lang werkloos zijn, bijvoorbeeld door een psychische kwetsbaarheid, kunnen hier terecht. Wie graag betaald werk wil en daar hulp bij nodig heeft, krijgt daarvoor begeleiding van WIJ 3.0.

Een vriendelijke en gezellige sfeer

In de metaalwerkplaats leren deelnemers lassen en metaal bewerken onder begeleiding van een ervaren werkbegeleider. Maar er is ook productiewerk voor opdrachtgevers. Het Maliegilde ontwerpt en maakt bijvoorbeeld mooie hekwerken en buitenkachels, kasten, designlampen en banken.

‘Op de werkplaats hangt altijd een vriendelijke en gezellige sfeer’, vertelt een deelnemer van metaalwerkplaats. ‘Het vak lassen wordt goed uitgelegd en je krijgt voldoende tijd en ruimte om de techniek onder de knie te krijgen. Een echte fijne plek waar je groeit.’

Workshops in het atelier

In het atelier zijn er ‘s ochtends workshops waarbij je allerlei creatieve basistechnieken leert. Bijvoorbeeld werken met Tiffany (een vorm van glaskunst), portretten tekenen, mozaïeken of beeldhouwen met speksteen. Sommige van deze creaties verkoopt Maliegilde bij cadeauwinkel Kadotche aan de Amsterdamsestraatweg. In de middag gaan deelnemers zelf aan de slag, bijvoorbeeld om de nieuwe vaardigheden in de praktijk te brengen of om aan een eigen project te werken.

Mario, deelnemer van atelier Maliegilde, komt er graag: ‘Ik kom hier gelijkgestemden tegen: mensen die net als ik zo hun problemen hebben. Maar we proberen allemaal ons leven weer op te pakken.’


Atelier Maliegilde
Demkaweg 27, 3555 HW Utrecht
www.wij30.nl/maliegilde
030 2444871