De Dierenvoedselbank ondersteunt mensen in het onderhoud van hun huisdieren

Yes, het ZON-festival komt eraan! Kom op zondag 25 september het Vorstelijk Complex samen met ons op zijn kop zetten. Geniet van optredens van buurtbandjes, doe mee aan creatieve workshops en probeer zelf muziekinstrumenten uit. Breng je ook een bezoek aan de sociale buurtmarkt? Daar laten tientallen initiatieven en organisaties uit de buurt zien wat ze doen. Je komt er ook Stichting Dierenvoedselbank Utrecht tegen. Maar wat doet deze stichting eigenlijk precies? Eigenaar Bianca Leijgraaff vertelt het ons.

Stel, je hebt al jaren een huisdier en je raakt in de financiële problemen. Wat doe je dan? Je klopt aan bij Stichting Dierenvoedselbank Utrecht. Al jaren ondersteunt de stichting mensen in het onderhouden van hun huisdieren. Dat doen ze in de vorm van voeding, manden, speeltjes, krabpalen en een tegemoetkoming in medische kosten. ‘Daarnaast bieden we ook gewoon een luisterend oor’, vertelt Bianca.

Uitgifte op dinsdag en woensdag

In het pand aan de Burgemeester van Tuylkade is er elke dinsdag en woensdag uitgifte. Tussen 11:00 en 14:00 uur kunnen mensen die staan aangemeld langskomen. ‘Ze krijgen dan een tas mee met het benodigde voer voor hun huisdieren. Ik weet precies wie wat nodig heeft en welke huisdieren speciaalvoer krijgen’, vertelt Bianca. ‘Als ze een krabpaal nodig hebben, mogen ze die ook meenemen. Ik noteer het wel, om misbruik te voorkomen’.

Een groot hart voor mensen én dieren had Bianca altijd al. Het stoorde haar dat er geen hulp was voor huisdieren uit minima huishoudens. ‘Niemand wil financiële problemen, het overkomt je. Dat kan allerlei oorzaken hebben. Mensen willen uit de schulden komen, ze weten alleen vaak de weg niet. Voor hun huisdieren wordt weinig geregeld vanuit instanties. Ik help die mensen graag.’

Een kamer vol met manden

Zo begint Bianca zo’n acht jaar geleden het uitgiftepunt vanuit huis. ‘Ik trok m’n man er ook in mee. We kregen nog geen subsidie en deden alles uit eigen zak. Jarenlang zat hier Dierenspeciaalzaak Speelberg en ik kende die manager goed. Op die manier had ik al snel connecties. Zo ging het balletje rollen. Naast voer doneerden bedrijven ook steeds meer manden en andere dingen. We hadden een kamer over, die stond op den duur vol met manden.’

De stichting groeit en groeit en moet verhuizen. Via een omweg komen ze een paar jaar geleden terecht in het pand aan de Burgemeester van Tuylkade. Dat stond inmiddels leeg, omdat Speelberg in 2018 moest sluiten. ‘De zoektocht naar een nieuwe plek was soms moeilijk, ik heb veel contact met de gemeente. Je wordt soms van het kastje naar de muur gestuurd. Ik heb zelfs een keer Jan van Zanen persoonlijk aangesproken. Nu hebben we voor drie jaar subsidie gekregen voor de huur van dit pand, dat is fijn. Volgend jaar loopt dat af, maar daar denk ik liever nog niet aan.’

Drie regels

Een huishouden mag maximaal drie huisdieren aanmelden bij de Dierenvoedselbank. Daarnaast hanteert de stichting drie regels bij de aanmelding, vertelt Bianca. ‘Je moet in Utrecht wonen, bij de voedselbank staan aangemeld en je huisdier mag niet jonger dan een jaar zijn. Op die laatste regel zijn we streng. Wij zijn er puur voor de mensen die het huisdier al hadden voordat ze in de financiële problemen kwamen.’

Kwispel

Bianca woont al jaren in Zuilen. ‘Naast de stichting werk ik ook als postbezorger, dus ik ken hier een hoop mensen. Het is een fijne wijk, voor elke bewoner is aandacht. We doen dan ook met veel plezier mee aan het ZON-festival. Daar vertellen we aan mensen wat we doen, en we verkopen onder andere knuffels. Die extra inkomsten zijn fijn, maar eigenlijk staan we er vooral voor de gezelligheid. En natuurlijk gaat onze mascotte Kwispel ook weer mee!’


Stichting Dierenvoedselbank Utrecht
Burgemeester van Tuylkade 142, 3553AP Utrecht
info@dierenvoedselbankutrecht.nl
www.dierenvoedselbankutrecht.nl