Margaret en Hennie: Zuilenaren met een passie

De Zuilense Margaret Beukers-van Rooij (72) en haar man Hennie Beukers (74) hebben allebei hun eigen passie. Voor Margaret is dat schilderen met bijenwas, voor Hennie Tai Chi. Vertel ons er meer over, Margaret en Hennie!

Vier jaar geleden ontmoette Margaret haar tweede grote liefde: bijenwasschilderen. ‘Ik volgde een keer een workshop en ik was direct verkocht. Het is verslavend. Na al die tijd doe ik het nog steeds heel graag. Elk schilderij is anders en iedereen ziet er weer wat anders in.’

Papier, bijenwas en een strijkbout

Schilderen met bijenwas dus. Hoe dat in z’n werk gaat? Margaret legt het uit. ‘Je hebt er speciaal papier voor nodig, dat bestel ik op internet. Fotopapier is te glad, dat pakt niet goed. De bijenwas bestel ik ook online, die heb je in allerlei kleuren. Ik gebruik bij het schilderen een speciaal strijkboutje. Het is geen goedkope hobby, maar het is zo leuk. Zal ik het anders even voordoen?’

Buiten aan de tuintafel sluit Margaret de strijkbout aan, dan gaat ze aan de slag. ‘Kijk, ik smeer een paar kleuren bijenwas op het boutje. En dan begin ik meteen met strijken.’ Op het papier op tafel verschijnt een kleurrijk, fabelachtig landschap. Nog geen halve minuut later zet Margaret haar initialen onder het verse kunstwerk. ‘Zo snel gaat het. Je moet ook niet te lang door strijken. Ik zeg altijd: hoe langer je strijkt, hoe lelijker het wordt.’

Schilderijen die opvrolijken

Iedere vrijdagochtend is Margaret te vinden in woonzorgcentrum Maria Dommer in Maarssen. ‘Daar schilder ik met demente bejaarden. Die vinden het geweldig. Niet allemaal hoor, sommigen zeggen: ik heb in m’n leven al genoeg gestreken, haha! Binnenkort geef ik ook workshops aan lichamelijk gehandicapten. Mijn enthousiasme overbrengen aan anderen, dat vind ik het leukst. Ik word er zelf altijd vrolijk van. Als ik me down voel, kies ik vrolijke kleuren om mee te schilderen. Dan voel ik me meteen beter.’

Bewegend ontspannen

Ben je uitgeschilderd bij Margaret? Tijd voor wat ontspanning. Dat moet lukken bij een les Tai Chi van Margarets man Hennie. Maar wat is Tai Chi precies? ‘Het is bewegende meditatie’, vertelt Hennie. ‘Bij yoga zit je stil, bij Tai Chi maak je langzame, continue bewegingen. Bewegend ontspannen, zo noem ik het altijd.’

Sinds februari geeft Hennie elke vrijdagmiddag Tai Chi les in buurthuis de Beatrix. De les is bedoeld voor 60-plussers. ‘Niet dat jongere mensen niet welkom zijn, hoor. Maar de oefeningen die we doen zijn heel geschikt voor ouderen. Zelf heb ik er ook veel profijt van. De oefeningen zorgen voor beter evenwicht, een goede ademhaling en ontspanning. Het heeft ook een positief effect op je zenuwstelsel.’

Als je aan je boodschappenlijstje denkt, dan werkt het niet

De deelnemers in Hennies les, vooral vrouwen, zijn enthousiast. ‘Er zit één mevrouw van 81 bij, die vindt het geweldig. Soms hebben de dames moeite met de bewegingen. Die zijn vaak tegenstrijdig, daar moet je vaardigheid in krijgen. Maar je moet niet te streng zijn. Iedereen heeft een andere motoriek, het hoeft allemaal niet perfect. Als je maar ontspant. Je hoofd leegmaken, dat is echt een kunst. Als je aan je boodschappenlijstje denkt, dan werkt het niet.’

Na de zomer beginnen op 9 september de lessen Tai Chi weer. Hennie kijkt ernaar uit. ‘Ik heb er veel plezier in. Dingen uitleggen aan mensen en verhalen vertellen, dat doe ik graag. Ik werk bij Museum van Zuilen als museumgids, ook hartstikke leuk om te doen.’ Hennie heeft al meer dan 20 jaar ervaring met Tai Chi. ‘Maar ik zeg altijd: ik ben geen professional. Ik heb lessen en cursussen Tai Chi gevolgd, maar geen opleiding om les te geven. Verwacht geen goeroe-achtige dingen van me.’


Schilderen met bijenwas
Margaret Beukers-van Rooij
Instagram: margaretbeukersvanrooij

Tai Chi voor 60-plussers
Hennie Beukers
Elke vrijdag van 13:00 tot 14:15 uur in buurthuis de Beatrix
www.wijkconnect.com/tai-chi-voor-60-plusser