Oog voor Utrecht: meer dan een ontmoetingscentrum voor ouderen

Het begon met een maandelijkse lunch. Inmiddels organiseert Stichting Oog voor Utrecht al 7 jaar dagelijks activiteiten voor ouderen. Van een inloopuur en babbeltrucvoorlichting tot wandelen en bloemschikken. Ook koppelt de stichting ouderen aan een maatje. Oprichter Noortje Rozema: ‘Een goede match maken is het mooiste wat er is.’

Als wijkverpleegkundige zag Noortje regelmatig ouderen die om een praatje verlegen zaten. Samen met een collega kwam ze op een idee. ‘We wilden iets voor en door ouderen doen. Het begon eigenlijk op het eerste ZON Festival in 2015. We stonden daar met flyers en wilden peilen waar ouderen behoefte aan hadden. Want je kan wel allerlei dingen bedenken, maar wat willen ze zelf?’ Meteen melden mensen zich bij Noortje aan. ‘Sommige ouderen komen al vanaf dat eerste ZON Festival bij ons. Dat vinden we bijzonder.’

Van alles wat

Al snel ontdekt Noortje dat het vooral ontmoeting is waar ouderen behoefte aan hebben. ‘De inhoud is niet eens zo belangrijk, mensen willen gewoon lekker kletsen met elkaar. Met onze activiteiten proberen we sociaal isolement te voorkomen en daarmee hun zelfregie te vergroten. We bieden van alles aan: we geven voorlichtingen, bijvoorbeeld over valpreventie of babbeltrucs. Oogcontact, ons maatjesproject, is heel populair. Maar ze kunnen hier ook breien, bloemschikken en muziek maken. Laatst hadden we een uitje naar de Orchideeën Hoeve. Sommigen keken daar echt maanden naar uit.’

Eenzaamheid nog steeds een taboe

Gelukkig doet Noortje het allemaal niet alleen. Ze krijgt hulp van een aantal zzp-ers en zo’n 200 vrijwilligers. ‘Dat is geweldig. En het is ook nodig, want wekelijks zien we ongeveer 250 ouderen. Toch hebben we een lange wachtlijst met ouderen die nog een maatje zoeken. Daar is veel behoefte aan. Eenzaamheid is nog steeds een taboe helaas. Corona hielp om dat wat te doorbreken, ik denk dat we allemaal een beetje hebben ervaren hoe het voelt. In die tijd was er een grote toestroom aan vrijwilligers. Een deel van hen is inmiddels weer weg. Het is moeilijk om vrijwilligers te vinden die voor langere tijd blijven.’

‘Als jullie er niet waren geweest, was ik al dood geweest’

Het werk bij Oog voor Utrecht geeft Noortje veel energie. ‘Ik kan er alles in kwijt. Een goede match maken is het mooiste wat er is. Van tevoren is het lastig voorspellen of het klikt, als dat gebeurt is het extra leuk. Laatst belde er een grappige, oudere dame, ze zei: ik zoek een vriendin, en ze moet kunnen quilten. Ik gooide het in de groep en één mevrouw leek dat wel leuk. Nu zien ze elkaar elke week. Daar word ik blij van. Daarmee dragen we een klein beetje bij aan hun levensgeluk. Een van de ouderen zei een keer: als jullie er niet waren geweest, was ik al dood geweest.’

Zingen met pianist Jannes

Inmiddels heeft de stichting drie locaties: Ondiep, Elinkwijk en sinds een jaar ook Zuilen. ‘Sommige ouderen komen naar alle drie de locaties toe, maar meestal zijn het mensen uit de buurt. De locaties zijn allemaal net een beetje anders. In Ondiep is de bingo bijvoorbeeld populair en in Elinkwijk doen ze veel met muziek en dans. Met pianist Jannes hebben ze daar zelf een lied geschreven. Dat gaan ze ook zingen op het ZON Festival.’

Doe je mee?

Ook wat betekenen voor ouderen in Utrecht? Meld je als vrijwilliger aan via info@oogvoorutrecht.nl.


Stichting Oog voor Utrecht
www.oogvoorutrecht.nl
info@oogvoorutrecht.nl
Instagram: stichtingoogvoorutrecht
Facebook: Oog voor Utrecht