Samen Zuilen: ‘We vinden het belangrijk om de tradities van Zuilen in ere te houden’

Je weet het natuurlijk al lang: het ZON Festival komt er weer aan! Kom op zondag 25 september bij het Vorstelijk Complex genieten van gezelligheid, creatieve workshops en optredens van buurtbandjes. Breng ook een bezoek aan de sociale buurtmarkt, waar tientallen initiatieven en organisaties uit de buurt laten zien wat ze doen. In aanloop naar het ZON Festival zetten we verschillende buurtinitiatieven in de schijnwerpers. Vandaag: stichting Samen Zuilen.

Wie de krachten bundelt, krijgt meer voor elkaar. Dat snappen ze bij stichting Samen Zuilen maar al te goed. De stichting is een samenwerkingsverband van drie bestaande organisaties: Comité Julianapark, Bewonersactiviteiten Zuilen (BAZ) en Jong en Vrolijk. Terwijl deze organisaties blijven voortbestaan, vormden afgevaardigden van de drie clubs begin 2022 officieel de nieuwe stichting met passende naam. Zij zijn Samen Zuilen.

American Day en de Sint Maarten lampionoptocht

Een van die afgevaardigden is de Zuilense Hans Nieuwendijk (64). Samen met zijn vrouw Leny Nieuwendijk (56) zet hij zich al tientallen jaren voor de wijk in vanuit Comité Julianapark. Het Comité staat bekend om de organisatie van de jaarlijkse American Day in het Julianapark en de traditionele Sint Maarten lampionoptocht. ‘Ik heb het Comité Julianapark in 1991 opgericht’, vertelt Leny. ‘Toen ik Hans ontmoette, kwam hij er ook bij. We gaan nog jaren door als het kan, we vinden het zo leuk dat we dit voor de wijk kunnen doen.’

Hoewel de naam Samen Zuilen je misschien nog nieuw in de oren klinkt, was je dit jaar mogelijk al bij een van hun evenementen. ‘Dit jaar heeft Samen Zuilen voor het eerst koningsdag georganiseerd en ook de dodenherdenking op 4 mei’, vertelt Hans. ‘De herdenking was mooi en verliep als vanouds. Je ziet dat daar steeds meer jeugd op afkomt, dat is mooi om te zien.’ Ook over koningsdag is het stel tevreden. Leny: ‘We besloten om er een kindervrijmarkt van te maken bij het Vorstelijk Complex. Het was een groot succes!’

Elkaar aanvullen

Bij het organiseren vullen de drie organisaties elkaar uitstekend aan, vertelt Leny. ‘De sinterklaasintocht komt er straks weer aan. Elke organisatie is dan verantwoordelijk voor een ander onderdeel: BAZ heeft de sinterklaas en de pieten, Jong en Vrolijk zet verkeersregelaars in en Comité Julianapark regelt de subsidie en vergunning.’ Die vergunningen regelen, dat is Leny’s afdeling. ‘Dat kost nu wel veel meer tijd dan vroeger. De gemeente stelt steeds strengere eisen. Vroeger ging je naar de gemeente met een goed idee, en dan kreeg je geld. Appeltje-eitje. Nu lever je een heel pakket in bij je aanvraag.’

De twee Zuilenaren blijven dit werk nog zo lang mogelijk doen. ‘Het leuke eraan vind ik dat mensen je soms op straat aanspreken’, vertelt Leny. ‘Dan vragen ze waar we nu weer mee bezig zijn. En of ze ons kunnen helpen. Dat is heel leuk, zo raak ik vaak in gesprek met mensen. Inmiddels kennen veel mensen uit Zuilen ons.’ Hans knikt instemmend. Hij vult Leny aan: ‘We vinden het ook gewoon belangrijk om de tradities van Zuilen in ere te houden.’

ZON Festival

Of je Hans en Leny ook tegenkomt op het ZON Festival op 25 september? Uiteraard. Hans heeft er alweer zin in. ‘We komen al jaren op het ZON Festival. Dit jaar staan we er weer met onze eigen drie organisaties. Daarbij laten we zien aan mensen dat we nu een samenwerkingsverband zijn. We vertellen wat Samen Zuilen precies doet en hopen dat er zo wat meer bekendheid voor komt. In ons kraampje kunnen mensen bij het Comité Julianapark foto’s inkijken van wat we de afgelopen jaren allemaal gedaan hebben. Bijvoorbeeld foto’s van het allereerste festival in het Julianapark en van het feest voor het 1250-jarige bestaan van Zuilen. Bij BAZ kunnen kinderen zich laten schminken’.


Stichting Samen Zuilen
samenzuilen@gmail.com
Facebook: Samen Zuilen
Instagram: samen_zuilen