Stadstuin Zuilen brengt de natuur dichterbij

Hou je van natuur, rust en stilte? Dan hoef je als Zuilenaar niet ver te fietsen. Breng gewoon een bezoekje aan Stadstuin Zuilen! Loop door de hekken van de tuin aan de Daalseweg en je betreedt een wereld vol geurige en kleurige bloemen en planten. ‘We laten in het klein zien hoe je duurzame keuzes maakt’, vertelt Wietske Koot, educatiemedewerker bij de stadstuin. Zo is Zuilen nam er een kijkje.

Stadstuin Zuilen is een van de 11 stadstuinen en stadsboerderijen van Utrecht Natuurlijk. Je maakt er kennis met de natuur, biodiversiteit en een duurzame voedselproductie. Voor jong en oud organiseert de stichting activiteiten, cursussen en evenementen. Stadstuin Zuilen is een van de locaties van Utrecht Natuurlijk waar Wietske vaak te vinden is. ‘Mensen zeggen weleens: joh, ik wist helemaal niet dat dit hier zat. We zitten hier een beetje verstopt aan de rand van de stad. Toch krijgen we steeds meer aanloop.’

Je kiest je eigen courgette uit

Wat je allemaal kunt beleven bij Stadstuin Zuilen? Een hoop. Twee populaire activiteiten zijn de oogsttuin en de pluktuin. ‘De oogsttuin is elke vrijdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur open. ‘Mensen krijgen dan een boodschappenmandje en lopen de tuin in om zelf groenten te oogsten’, vertelt Wietske. ‘De vrijwilligers helpen ze daarbij en geven uitleg over de verschillende groenten. Je kiest je eigen courgette uit, dat vinden mensen heel leuk.’

De oogsttuin is een voorbeeld van gezamenlijk tuinieren, legt Wietske uit. De vrijwilligers worden hierin begeleidt door een tuinmedewerker. ‘Ook bieden wij ruimte aan buurt- of groene initiatieven. Je kan zelfstandig met een groep een stukje grond lenen. Je betaalt dan geen huur, maar je helpt in het gezamenlijk onderhoud van de stadstuin.’

Plukken in de pluktuin

Kom je op zondag langs? Dan kun je in de pluktuin, van 11.00 tot 13.00 uur, je eigen bloemen plukken. ‘Ook daar helpen onze vrijwilligers bij en geven ze tips. Je moet bloemen bijvoorbeeld niet te laag op de steel afknippen. Dan heb je wel een mooie lange steel, maar als je dat een paar keer doet, is een plant snel klaar met bloeien. Dat is dus ook weer een stukje kennisoverdracht. Educatie zit overal in onze activiteiten verweven.’

Ook voor jonge Utrechters onder ons valt er wat te leren in de stadstuin. Regelmatig geven Wietske en haar collega’s les aan basisschoolklassen. ‘We bieden lessen in allerlei verschillende thema’s. Straks begint de herfstvariant weer, daarin gaan we met zaden aan de slag. Op de stadsboerderijen geven we ook kaasles. Zo laten we kinderen zien waar hun eten vandaan komt en dat je dichtbij ook veel kunt halen.’ Alle Utrechtse basisscholen kunnen gratis gebruik maken van de lessen bij Utrecht Natuurlijk.

Biodiversiteit en duurzaamheid zijn belangrijke thema’s voor Utrecht Natuurlijk. ‘We laten in het klein zien hoe je duurzame keuzes kunt maken. Er komen workshops aan over biodivers tuinieren. Ook hebben we workshop over wat je kunt doen met groente die er niet meer zo mooi uitziet en door supermarkten wordt weggegooid. Zo ga je voedselverspilling tegen.

Tuiniertip

Wietske, heb je nog een tuiniertip voor ons? ‘Haal niet te veel onkruid weg. Als je de bodem rondom je gewassen bedekt houdt, blijft het vocht beter in de bodem zitten, omdat het minder verdampt.’


Stadstuin Zuilen
www.utrechtnatuurlijk.nl/locaties/stadstuin-zuilen
Daalseweg 150/150a, 3555 SW Utrecht
Instagram: stadstuinzuilen