Papiercafé helpt je met formulieren en papieren

Tekst en foto: Cato Arends

Het is weer zover: een blauwe envelop valt op de deurmat. Bij velen roepen dit soort brieven veel vragen op. Wat willen ze nou precies? Geen stress, het Papiercafé helpt je met liefde.

Iedere maandagochtend van 10:00 uur tot 12:00 uur zitten vrijwilligers in het buurthuis van Zuilen klaar voor al je vragen. Dit kan bijvoorbeeld gaan over administratie, belastingbrieven en post van de energiemaatschappij. Veel brieven van de overheid zijn verschrikkelijk lastig gemaakt, en daar proberen wij bij te helpen’, vertelt Meike van der Valk, organisator van het Papiercafé.

Gezellig om hulp vragen

Dit doen ze op een hele laagdrempelige manier. Mensen kunnen makkelijk naar binnen lopen: er is geen inschrijving of betaling aan verbonden. Het idee is dan ook dat je lekker een kopje koffie of thee drinkt en tegelijkertijd hulp kan vragen aan een van de vrijwilligers.

‘We hebben gemerkt dat veel mensen het moeilijk vinden om hulp vragen. De drempel is vaak erg hoog. Daarom hebben we met het Papiercafé een gemoedelijke sfeer gecreëerd. Je komt er ook voor de gezelligheid, waardoor het om hulp vragen een kleiner aspect wordt. Mensen voelen zich hierdoor minder opgelaten’ vertelt Meike.

Dames van DOCK zitten er ook. Zij helpen onder andere met vragen over opvoeding. Ook zijn er veel steunpakketten die je kan aanvragen voor muziekles of kleding. Meike concludeert: ‘Zo kan je op de maandagochtend op allerlei gebieden rondom armoede en eenzaamheid hulp krijgen.’

Sinds december

Het Papiercafé in het buurthuis van Zuilen is nog vrij nieuw. Sinds december 2022 zijn ze daar gevestigd. ‘Het is een toplocatie die veel mensen van de juiste doelgroep aantrekt’, aldus Meike. Het Papiercafé vind je ook op andere locaties in Utrecht, bijvoorbeeld in Kanaleneiland en in Overvecht.

Schroom niet!

Heb je zelf brandende vragen over brieven of andere papieren? Of ben je gewoon benieuwd? Voel je niet bezwaard en kom een keertje langs! Al is het alleen maar voor een kopje koffie.