Ont–moeten bij de Mamaklup

Tekst en foto: Cato Arends

‘Goeiemorgen! Wil je koffie of thee?’ klinkt het op de vroege ochtend door de woonkamer van Bij Bosshardt Zuilen. Langzaam druppelen de moeders met hun kleintjes binnen. ‘Ik ben echt een knuffelaar’ zegt gastvrouw Vanessa van Egeren als ze iedereen in plaats van met de hand met een omhelzing begroet. De sfeer is gemoedelijk en warm. Terwijl de kinderen onmiddellijk naar het speelgoed rennen dat in de hoek van de kamer staat, plaatsen de moeders zich om de tafel. Met hun handen om een mok warme thee of koffie geklampt starten de gesprekken.

Elke dinsdag van 9.00 uur tot 10.30 uur is er in de woonkamer van Bij Bosshardt Zuilen de ‘Mamaklup’. Hier komt een groep moeders bij elkaar om een kop koffie of thee te drinken en gezellig te kletsen over alles wat er op je hart ligt. Kinderen zijn hierbij ook meer dan welkom. De Mamaklup is een initiatief van Vanessa. Ze richtte dit ooit op omdat ze destijds zelf behoefte had aan een groep die elkaar begrijpt en waar ze zich op haar gemak voelt. ‘Het doel is dat iedereen hier even kan ont-moeten’, legt Vanessa uit. ‘Elkaar leren kennen, verhalen delen, steun bieden en vooral even niks moeten.’

Zo nu en dan zijn er extra activiteiten bij de Mamaklup. Deze keer is dat cupcakes versieren. Wanneer Vanessa twee grote tassen met cakejes en decoratie tevoorschijn haalt, verzamelen nu ook alle kinderen zich rond de tafel. Vanessa deelt bordjes uit. Voordat iedereen een cakeje heeft, vliegt het glazuur al over tafel. Ondertussen wordt er gepraat over de feestdagen, oud en nieuw en de gevoelens die daarbij komen kijken. Het is duidelijk dat de moeders goed op de hoogte zijn van elkaars situatie. Ze vragen dan ook meelevend hoe het met de ander gaat.

Doe je mee?

Aansluiten kan altijd op ieder moment; je kan gewoon op een dinsdagochtend binnenlopen, zonder dat er kosten aan verbonden zitten. ‘Verder maakt het niks uit hoe je erbij loopt. Ik heb bijvoorbeeld vandaag een joggingpak aan, en daar voel ik mee heerlijk bij!’ aldus Vanessa. ‘We zijn hier met elkaar en voor elkaar.’