Natuurgebied Zuilen (5,8 km)

1. Startpunt: hoek Huis te Zuylenlaan / Prinses Margrietstraat. Wandelknooppunt 61 in het Niftarlakepark, richting nummer 11.

2. We wandelen over het voetpad naar het noorden met de vijver aan onze rechterhand.

3. Bij de Prinses Irenelaan even rechtsaf de brug over, en  direct na de brug  linksaf verder langs de vijver. Aan je rechterhand het voetbalveldje  ‘Playground Muiderslotplantsoen’ .

4. Bij T-splitsing bij wandelknooppunt 11, gaat je linksaf – richting knooppunt 59. Je gaat via het fietspad over de brug, langs Scouting Zuilen. Aan je linkerhand Speelbos Zuilen. Na Scouting Zuilen rechtsaf naar de Vecht. Volg daar de oranje pijl van utrechttevoet.nl.

5. Bij de woonboten naar links, loop het asfaltvoetpad langs de Vecht. Mocht je behoefte hebben om te zitten: hier staan meerdere bankjes.

6. Even onder de M. de Muinck Keizerbrug door en dan direct linksaf. Daar is een stenen trapje de brug op. We steken de Vecht over. 

7. Over de brug niet direct naar beneden maar klein stukje doorlopen langs de Franciscusdreef. Dan linksaf richting Slot Zuylen. Bij fietsknooppunt 53 buigt de weg naar links naar de Vecht, wij nemen het fietspad de polder in: 2e Polderweg. Richting fietsknooppunt 45.

8. Aan je rechterhand Atletiekbaan Overvecht en daarachter Schaatsbaan De Vechtsebanen, links een prachtige polder waar veel ganzen en ooievaars verblijven.

9. Waar de 2e Polderweg (het fietspad) naar rechts buigt nemen we een gravel pad schuin naar links. Op een scheve paal zie je stickers van diverse wandeltochten die je deze kant op wijzen. We geraken nu in Natuurgebied Zuilen. Dit is een mooi ongekend stil natuurgebied met veel vogels. De gemeente Utrecht is begin 2023 van plan er een recreatiegebied van te maken, maar daar is veel protest tegen. De buurtbewoners vinden het gebied heel mooi zoals het is, ongekend stil, wordt veel gebruikt voor wandelen en fietsen. Zij vrezen dat meer paden en grote drukte de vogels wegjaagt.
10. Aan het eind van dit pad bij de bomenrij rechtsaf. De pijlen van diverse routes wijzen hier ook allemaal naar rechts. 

11. Voorbij het eind van het weideveld buigt het pad naar links. Dat blijven volgen. De pijlen wijzen hier ook naar links. Nu lopen we door/langs een bos(je).

12. Op twee derde is er een pad naar rechts maar dat laten we liggen. We lopen rechtdoor richting Slot Zuylen, dat al goed te zien is. Slot Zuylen is een van de oudste kastelen aan de Vecht. Het heeft een rijke familiegeschiedenis met invloedrijke bewoners, waarin sterke vrouwen, zoals schrijfster Belle van Zuylen (1740-1805), een prominente rol spelen.

13. Aan het eind van dit pad passeren  we een slagboom en een (gratis) parkeerplaatsje.

14. Bij de T-splitsing bij wandelknooppunt 55 naar rechts. Dit is de Slotlaan. We lopen richting knooppunt 56. Aan je linkerhand het Slot en de Slotboerderij. 

15. Bij de volgende T-splitsing gaan we linksaf de Groeneweg op. Aan de rechterhand een prachtige oude boerderij Willemshoeve. Hier hoor je in de verte het geruis van auto’s op de Zuilense Ring, de provinciale weg N230 die de A2 met de A27 verbindt. Die ligt daar sinds de jaren 80. Het is nog wel een kilometer verderop.

16. Bij het witte hek aan je linkerhand ga je linksaf. Dit is wandelknooppunt 56. We lopen richting knooppunt 53. Het pad is onderdeel van Slot Zuylen met museum, café en tuinen. (Dit hek is tussen ca 17u en 09u gesloten. Als je dat overkomt: via de Slotlaan waar we net waren kun je ook weer bij de Vecht komen.)
17. Via het zandpad lopen we naar het dorp Oud-Zuilen. Aan je linkerhand de slangenmuur van de tuin van Slot Zuylen, rechts een grotere parkeerplaats, tegenwoordig betaald parkeren. Die parkeerplaats is vooral bedoeld voor gasten van Slot Zuylen. Parkeren kost €5. Klanten van Bistro Belle mogen er gratis staan.

18. Aan het eind van het pad kom je in het kleine dorp Oud-Zuilen, dat niet bij Utrecht hoort maar deel is van gemeente Stichtse Vecht) met mooie oude huizen, een kerkje, een logement Swaenen-Vecht. Geen winkels. En Bistro Belle met heerlijk terras en zicht op de brug.

19. Bij de Vecht gaan we linksaf terug richting Utrecht. Hier heet het Dorpsstraat.

20. Bij wandelknooppunt 54 gaan we rechtdoor langs de Vecht. Richting knooppunt 57. Hier heet het Vechtdijk. Kijk uit, er rijden hier ook auto’s en fietsen. Vooral in het weekend en in de zomer kan het hier druk zijn. We doen maar een paar honderd meter, dan komt er een voetpad naar links weer het Natuurgebied Zuilen in. En dan meteen weer naar rechts. Aan je linkerhand de weide, aan je rechterhand de Vechtdijk en de Vecht.

21, Als het voetpad naar links buigt gaan we rechtsaf terug naar de Vechtdijk. Volg het voetpaadje vlak langs het water. Er woont hier een grote roedel ganzen die zich op momenten weinig aantrekken van het verkeer. Dat levert soms leuke taferelen op.

22. Bij wandelknooppunt 57 rechtdoor onder de M. de Muinck Keijzerbrug door. 

23. Direct na de brug bij wandelknooppunt 58 linksaf de brug op via stenen trappetje richting knooppunt 59.

24. Eenmaal op de brug linksaf de Vecht oversteken. Aan de overkant stenen bruggetje weer af. Onder aan het trappetje terug naar brede wandelpad langs de Vecht.
25. Na een paar woonboten aan de linkerhand bij een bord doodlopende weg gaat het pad naar rechts.
26. Bij Speelbos Zuilen naar links. Aan uw linkerhand Scouting Zuilen.
27. Volg fietsbrug iets naar rechts.

28. Na de brug bij wandelknooppunt 11 naar rechts richting wandelknooppunt 61.
29. Prinses Irenelaan recht oversteken. Dan lopen we in/langs het Niftarlakeplantsoen.
30.Bij de Prinses Margrietstraat zijn we aan het einde (en dus ook weer aan het begin) van de wandeling.

Navigatie en kaartje:

https://routiq.com/nl/route/3904983/rondje-zuilen-slot-zuylen-6-km

Horeca:

Slot Zuylen
heeft het Koetshuis Café

Adres: Tournooiveld 1, 3611 AS Oud-Zuilen

Openingstijden:
Hoogseizoen (1 apr tm 31 okt): woe t/m zo 11-16u.

Laagseizoen (1 nov t/m 31 mrt): vrij t/m zo 11-16u.
(https://slotzuylen.nl/slot/koetshuis-cafe/)

Bistro Belle:
Adres: Dorpsstraat 12, 3611 AE Oud-Zuilen

Openingstijden:

Ma t/m vrij: 12-22u

Za & zo: 10-22u

(https://www.bistrobelle.nl/)

Over de plannen van de gemeente Utrecht met natuurgebied Zuylen:

https://www.utrecht.nl/wonen-en-leven/parken-en-groen/parken-en-plantsoenen/natuurgebied-zuilen/

Facebookpagina ‘Natuurgebied Zuilen’ van de tegenstanders van deze plannen:

https://www.facebook.com/groups/389206299952480