zaterdag 22 april 2023

Buiten de Perken op het Hof van Cartesius

10 tot 22 | toegang Donatie
Locatie: Vlampijpstraat 84-94

Op zaterdag 22 april vindt het ‘Buiten de Perken’ festival plaats op Het Hof van Cartesius in Utrecht. Het bruist van 10 tot 22u van de groene activiteiten. Groenliefhebbers van heinde en verre zijn welkom om te komen genieten van een dag waarbij biodiversiteit, klimaatadaptatie en meer groen in de buurt centraal staan. De ondernemers van Het Hof nodigen in het bijzonder buurtgenoten uit om langs te komen. Met dit festival viert Het Hof de ‘Nationale Zaaidag’, die op 22 april plaatsvindt.

De dag krijgt een echte festivalsfeer. Er is een boordevol programma met twee plantenmarkten waar bezoekers stekjes, potten en binnen- en buitenplanten kunnen scoren. Er zijn groene workshops zoals planten die zélf muziek maken en ecosysteemtherapie. Op Het Hof wordt er slim omgegaan met energie, beplanting en regenwater. Hier leren bezoekers alles over tijdens de verrassende rondleiding, de groene Hofsafari. Er is ook een kinderprogramma, zodat iedereen wat te doen heeft. Fijne muziek en een borrel maken de dag compleet.

De handen uit de mouwen
Voor mensen die de (groene) handen uit de mouwen willen steken zijn er twee activiteiten om aan mee te doen: hulp is welkom tussen 10 en 12 bij het vergroenen van een plek in het Werkspoorkwartier. In de middag is er ook de mogelijkheid om de 20m lange zelf-beheer berm in te zaaien. Guerrilla Gardeners NL maakt er een wedstrijd bloembommen gooien van.

22 april: Nationale Zaaidag
Het ‘Buiten de Perken’ Festival heeft als doel mensen te inspireren op het gebied van groen. Op 22 april is het Nationale Zaaidag, en ook nog eens een zaterdag, een geweldige dag dus om een groen festival te hosten. De Nationale Zaaidag is dé dag om bloemen te zaaien voor bijen, vlinders en andere insecten. Het aantal insecten is de afgelopen jaren snel afgenomen, met al die bloemen zorgen we voor meer voedsel voor insecten.

Kennismaken met Het Hof van Cartesius
Mensen uit de buurt wandelen vaak op het Werkspoorpad, en komen dan langs Het Hof. Deze mensen kunnen tijdens het festival een keer bij Het Hof naar binnen en genieten van het groene paradijs dat er is gecreëerd. De drie paviljoens van het Hof van Cartesius hebben elk een centrale binnentuin. De afgelopen jaren is er in de tuinen geëxperimenteerd om ze klimaatadaptief te maken: hoe kan je regenwater opslaan voor droge periodes, hoe combineer je een wadi met een vijver, hoe maak je een groenparadijs van een zwart dak, welke planten moet je kiezen om biodiversiteit maximaal te bevorderen? De opgedane kennis delen de Hofleden graag met anderen.
Het Hof wil zo mensen inspireren én bijdragen aan de verbinding tussen mensen uit de buurt (Bloemenbuurt en Zuilen) en de opkomende buurten (Cartesius Driehoek). Natuurlijk zijn ook mensen die verder weg wonen van harte welkom om te komen genieten van het programma.

Praktische informatie

Locatie: Hof van Cartesius, Vlampijpstraat 84-94
Datum: zaterdag 22 april 2023
Programma van het Buiten de Perken Festival
10 – 12u: Vergroening van een plek in het Werkspoorkwartier met omwonenden en/of ondernemers uit de buurt.
13 – 17u:
Plantenmarkt – Rondleiding – Expo – Workshops – kinderprogramma.
16 – 22u: Muziek. Voor een hapje eten kun je terecht bij cafe Warmoes
Entree:
De entree is gratis, een donatie wordt gewaardeerd.
Toegankelijkheid: de activiteiten zijn geschikt voor mensen die gebruikmaken van een rolstoel.
Meer info: www.hofvancartesius.nl/agenda

Over Het Hof van Cartesius
Het Hof van Cartesius is een circulair gebouwde broedplaats voor duurzame creatieve bedrijven, gelegen vlakbij NS station Zuilen. Zo’n 110 duurzame, creatieve en sociale ondernemers werken in de 3500 vierkante meters aan werkruimte. Het Hof is een pionier op het gebied van bouwen met hergebruikte materialen en staat nationaal en internationaal bekend als iconisch project.

Op Het Hof worden regelmatig activiteiten, workshops en culturele evenementen georganiseerd. Kijk op www.hofvancartesius.nl/agenda voor meer informatie.