Park Vechtoever – via Daalsedijk en Oud-Zuilen (5,8 km)

 1. Startpunt: hoek Huis te Zuylenlaan / Prinses Margrietstraat, bij Wandelknooppunt 61 in het Niftarlakepark, richting nummer 11. We wandelen over het voetpad naar het noorden met de vijver aan je rechterhand.
 2. De Prinses Irenelaan steek je over en je gaat linksaf op het asfaltvoetpad langs de weg.
 3. Voorbij De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen — algemeen bekend als de Mormonenkerk (sinds 1966) – gaan we rechtsaf de straat Vechtoever in. Bij de Vecht gaan we linksaf het wandelpad op langs de rivier.
 4. Bij wandelknooppunt 59 gaan we rechtdoor onder de J.M. de Muinck Keizerbrug door. De brug vernoemd naar de naamgever van de Zuilense Koninklijke Demka Staalfabrieken, voor een belangrijk deel van de 20e eeuw een van de grootste werkgevers van Utrecht en omgeving. De brug is rond 1970 gebouwd en vormt een van de twee directe verbindingen tussen de wijken Zuilen en Overvecht.
 5. We blijven het wandelpad langs de Vecht volgen. Aan de overkant van de Vecht zie je Natuurgebied Zuilen (zie Wandeling ‘Natuurgebied Zuilen’ ). Wellicht zie je daar ook tientallen ooievaars die daar huizen of logeren. En een troep ganzen.
 6. Vóór het statige lichtgele huis (Parel van Zuilen) buigt het pad naar links naar de Norbruislaan. Bij de Norbruislaan naar rechts (de Parel van Zuilen doen we op de terugweg aan).
 7. Voorbij de Brandweer (sinds 1936) en de benzinepomp rechtsaf de Daalseweg in. Aan het eind van de bebouwing van de Daalseweg staan wat woonwagens. Direct na de woonwagens rechtsaf voetpad op. Park Vechtoever in. Fijn nieuws voor hondenbezitters: honden mogen hier los.
 8. Na de appelboomgaard en het bruggetje een onverhard pad over gras naar recht, naar de Vecht. Kan drassig zijn. Als het te erg is kun je ook het gravel-pad blijven volgen. Aan het eind van het graspad kom je weer op het gravel-pad. Dat blijven volgen. Bruggetje over, het pad buigt naar rechts.
  Na de appelboomgaard en het bruggetje een onverhard pad naar rechts, naar de Vecht. Kan drassig zijn. (Als het ter erg is kun je het gravel-pad blijven volgen.) Aan het eind van het graspad kom je weer op het gravel-pad. Dat volgen. Bruggetje over, daarna buigt pad naar rechts. Aan de linkerhand een mooie boomgaard.
 9. Het gravel-pad leidt naar de brug van Oud-Zuilen. Je kunt ook linksaf het bosje in en om. Het bos verlaten gaat echter alleen daar bij de brug over de Vecht. Het bosje is in het voorjaar (maart – april) vergeven van de bosanemonen. Práchtig.
  Aan de overkant van de Vecht is horeca bij Bistro Belle, met een heerlijk terras. Maar die kun je ook aandoen bij de wandeling door Natuurgebied Zuilen. Deze wandeling heeft ook een theehuis bij de Stadstuin Zuilen én bij de Parel van Zuilen.
 10. Bij de poort van voormalig landgoed Groenhoven, bij de brug, bij wandelknooppunt 51, gaan we rechtsaf de Zuilenselaan op. Van buitenplaats Groenhoven is alleen het toegangshek en het parkbos over. Zoals veel buitens langs de Vecht was Groenhoven oorspronkelijk een hofstede (boerderij) die door nieuwe rijke eigenaars stapsgewijs tot buitenplaats werd omgevormd. De eerste vermelding dateert uit 1665, toen de Amsterdamse koopman Pieter Heijblom de hofstede kocht. Groenhoven bestond uiteindelijk uit een herenhuis met bijgebouwen, een theekoepel aan een zijarm van de Vecht, een park, een boomgaard en grasland. Vlak bij de brug langs de Vecht stond een tuinmanswoning. Het landhuis is in 1902 afgebroken. Het romantische parkbos met vijver, aangelegd rond 1800, bleef grotendeels bewaard. Ook de boomgaard en weides (nu natuurgebied) zijn er nog.
 11. Vanaf de brug lopen we richting knooppunt 49. Het beste is even oversteken en op de stoep.
 12. Bij fietsbordje richting Utrecht linksaf. Nu zijn we weer terug op de Daalseweg. Aan je rechterhand Stadstuin Zuilen van Utrecht Natuurlijk. Helaas is vaak het hek dicht. Hier is ‘s zomers een hele leuke theetuin.
 13. We lopen de Daalseweg weer af, een stukje hebben we net al gedaan.
 14. Aan het eind/begin van de straat bij de bocht naar rechts gaan wij rechtdoor het fietspad op, tussen de stadsvilla’s van de Vechtoever door.
 15. Aan het eind van het villawijkje zijn we bij De Parel van Zuilen, een kleine groene enclave in de naoorlogse bouw van de wijk Zuilen. De Parel is nu een trouwlocatie en restaurant, maar het pand heeft een geschiedenis die teruggaat tot de 17e eeuw. Waarschijnlijk is het begonnen als een hofstee, die later steeds verder is uitgebreid met verdiepingen en aanbouwen. Vanaf 1830 kreeg het huis zijn huidige vorm. De tuin dateert van 1911. Het was het landhuis van de eigenaar van de vroegere borstelfabriek, en later het gemeentehuis van de toen nog zelfstandige gemeente Zuilen. De Parel ligt in een voormalig gemeentelijk parkje, dat een complete tuin van Leonard Springer bleek te zijn, met alle aspecten die een landgoed moet herbergen. Een formele tuin, een gedeelte in Engelse landschapsstijl, een snijbloementuin, een fazanterie en een forse moestuin. Leonard Springer was een tijdgenoot van Zocher en Copijn.
 16. Aan je rechterhand de ommuurde moestuin ‘Springertuin’. Dat is de moestuin die nu door vrijwilligers wordt onderhouden.
 17. Bij de T-splitsing bij het restaurant gaan we even naar links en bij het terras weer naar rechts. Eenmaal door het hek zijn we weer op het voet-/fietspad langs de Vecht, met rechts van je de straat Vechtplantsoen.
 18. We lopen langs de Vecht, weer onder de J.M. de Muinck Keizerbrug door tot de woonboten.
 19. Na een paar woonboten bij een bord doodlopende weg gaat het pad naar rechts. Volg dat. Bij Speelbos Zuilen gaan we weer naar links. Aan je linkerhand Scouting Zuilen.
 20. Volg de fietsbrug iets naar rechts.
 21. Na de brug bij Wandelknooppunt 11 naar rechts richting Wandelknooppunt 61.
 22. De Prinses Irenelaan recht oversteken. Dan lopen we in/langs het Niftarlakeplantsoen.
 23. Bij de Prinses Margrietstraat zijn we aan het einde (en dus ook weer aan het begin) van de wandeling.

Routekaart: https://routiq.com/nl/route/3918185/zuilen-vechtoever-6-km

Horeca:

Stadstuin Zuilen
Daalseweg 150, 3555 SW Utrecht
https://www.utrechtnatuurlijk.nl/locaties/stadstuin-zuilen/
Openingstijden: vrij, za en zo van 10 tot 17u. Misschien even checken op de website.

De Parel van Zuilen
Burgemeester Norbruislaan 17, 3555 ED Utrecht
https://www.deparelvanzuilen.nl/
De reguliere openingstijden zijn: do en vrij vanaf 15u, en za en zo vanaf 12u. Reserveer telefonisch op 030-8775352. Ook hier misschien even checken op de website.

Bistro BelleAdres: Dorpsstraat 12, 3611 AE Oud-Zuilen

https://www.bistrobelle.nl/

Openingstijden: ma t/m vrij: 12-22u; za & zo: 10-22u